Deze Nederlandse sekteleider werd veroordeeld voor verkrachting en kindermisbruik. Nu is hij gewoon terug bij zijn volgelingen

John Back/BD
Een van Nederlands beruchtste sekteleiders, Sipke Vrieswijk, is terug bij zijn volgelingen. Dat had niemand gedacht, toen hij in de jaren ‘90 voor verkrachting en kindermisbruik veroordeeld werd. Maar in Papendrecht leefden zijn volgelingen als zombies door, in een streng regime.

Er werd geschreeuwd door de telefoon. "Ik wil niks met je te maken hebben!" Jeanet Verdoorn is er nog ontdaan van. Na 32 jaar had ze onlangs weer contact met haar dochter, die ze eind jaren tachtig als tiener verloor aan de Gemeente Gods, de beruchte sekte van Sipke Vrieswijk. Kort daarna werd Jeanet er zelf uitgegooid. Eindelijk je kind weer spreken, en dan zo uitgekafferd worden. Kan het erger, voor een moeder?

Ze weet nog goed hoe ze haar kind kwijtraakte. ‘God wil dat je je dochter afstaat’, zei Vrieswijk eind 1986 tijdens een van die urenlange, slopende kerkdiensten tegen haar man Cor, die ‘vreselijk bang’ was van Vrieswijk. Cor pakte thuis spulletjes, en leverde hun dochter af bij het door de sekte aangekochte oude klooster.

Je hebt 12% van dit artikel gelezen
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Rody Franks

    Sekten blijven maar bestaan doordat mensen er lid van worden. Zegt meer over de leden dan over de leiders.

  • Michel Philippe

    Hij zal waarschijnlijk beloofd hebben van het niet meer te doen.