Deze mysterieuze groep wil het Noord-Koreaanse regime ten val brengen

De Noord-Koreaanse ambassade in Madrid.
AP De Noord-Koreaanse ambassade in Madrid.
Een mysterieuze inval in de Noord-Koreaanse ambassade van Madrid afgelopen maand, is opgeëist door een al even mysterieuze organisatie. Die zegt het regime van Kim Jung-un omver te willen werpen. Ook Nederland zou al met hen hebben samengewerkt. ‘We gaan vast nog meer van ze horen’, zegt de Nederlandse Korea-kenner Casper van der Veen.

Op hun Youtube-pagina werd onlangs pas het derde filmpje in twee jaar gedeeld. Te zien is hoe een onherkenbare  persoon de foto’s van leider Kim Jung-un en de “eeuwige president van de Republiek” Kim Il-sung (overleden in 1994) van de muur trekt en de lijstjes op de grond kapot gooit.

De wat cryptische, begeleidende tekst bij het filmpje –
Recently, on our homelands soil (Recent, op vaderlandse bodem) – wekt de suggestie dat het weleens opgenomen zou kunnen zijn tijdens de mysterieuze inval in de Noord-Koreaanse ambassade in Madrid vorige maand, waarbij  documenten en computers buitgemaakt werden.

Kim Jong-un, staatshoofd van Noord-Korea.
REUTERS Kim Jong-un, staatshoofd van Noord-Korea.

Die inval werd gisteren opgeëist door Free Joseon op hun nogal sobere website. Ze rechtvaardigen hun actie door een ontluisterend beeld te schetsen van Noord-Koreaanse ambassades overal ter wereld. “Het zijn knooppunten van handel in verdovende middelen en wapens, middelen om de propaganda te bevorderen van een totalitair regime dat systematisch misdaden tegen de mensheid begaat. Het zijn lanceerplatformen voor cyberaanvallen, diefstallen, moorden en kidnappings”, staat er te lezen. 

“Dit was geen aanval”, melden ze ook nog. “We reageerden op een urgente situatie (…). In tegenstelling tot andere berichten is niemand geslagen.”

Gewelddadig gedrag

Dat strookt niet met het officiële verslag van de inval door de Spaanse rechtbank, waarin wordt gesproken van gewelddadig gedrag. De tien binnendringers zouden gewapend zijn geweest met replica-wapens, messen en gaspistolen, en het personeel hebben geslagen en geboeid. Eén medewerker zou zelfs dusdanig zijn toegetakeld dat hij medische zorg nodig had.

CIA

Om het allemaal nog wat vreemder en/of spannender te maken: volgens een hardnekkig gerucht, verschenen in meerdere Spaanse kranten, hebben tenminste twee van de “aanvallers” banden met de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, al is er geen enkel bewijs dat die organisatie iets van de inval afwist.

Het draagt allemaal bij aan het geheimzinnige karakter van Free Joseon. Onduidelijk is wat het doel achter de inval was, op welke manier ze het Noord-Koreaanse regime omver willen werpen en wie er eigenlijk betrokken zijn bij de organisatie, (waarschijnlijk terecht) claimend dat het hun eigen veiligheid en/of dat van hun families in gevaar zou brengen.

Tot een spectaculaire entree twee jaar geleden had de organisatie nooit iets van zich laten horen. Vanuit het niets verscheen toen het eerste filmpje op Youtube, waarop niemand minder dan de zoon van Kim Jung-un’s vlak daarvoor vermoorde halfbroer Kim Jong-nam te zien was. Kim Han-sol en enkele familieleden zouden door Free Joseon in veiligheid zijn gebracht, waarbij ook Nederland en vooral ambassadeur Lody Embrechts een rol zou hebben gespeeld.

“Ze hebben nooit willen zeggen wat hun rol was’’, zegt Noord-Korea-kenner Casper van der Veen. “Gespeculeerd wordt dat Kim Han-sol via Nederland naar een onbekende bestemming is gebracht, maar dat zijn slechts geruchten.’’

Kim Han-sol, neef van Kim Jong-un, maakt op een Youtube-filmpje van Free Joseon bekend dat hij in veiligheid is.
EPA Kim Han-sol, neef van Kim Jong-un, maakt op een Youtube-filmpje van Free Joseon bekend dat hij in veiligheid is.

Sindsdien liet Free Joseon amper nog iets van zich horen, tot 3 januari van dit jaar opeens een opvallend bericht op de site werd gedeeld: “Alles verandert dit jaar”. Het zou iets te maken kunnen hebben met het grote statement dat op 1 maart volgde, waarin een regering in ballingschap werd aangekondigd, klaar om het huidige regime op te volgen. Al vermoedt Van der Veen dat die actie ook is ingegeven door de situatie in Venezuela, waar de regering flink onder druk staat. “Die wordt door veel landen erkend. Maar het verschil is dat we weten wie er in die regering zitten. Bij Free Joseon niet. Dat maakt het nogal curieus.”

Eén naam is in de nasleep van Madrid inmiddels wel bekend geworden. In het door de Spaanse rechtbank opgestelde verslag wordt Adrian Hong Chang aangemerkt als leider van de groep. Een in de Verenigde Staten wonende Mexicaan, die eerder al Liberty in North Korea (LiNK) oprichtte en daarmee Noord-Koreanen hielp te vluchten naar het buitenland. “Bekend is dat hij verregaande methoden niet schuwt’’, zegt Van der Veen. 

Duidelijk is dat deze organisatie een vuist wil maken tegen het Noord-Koreaanse regime en het niet slechts bij woorden laat

Casper van der Veen

Hij vermoedt dat er nog wel meer van dit soort onvoorzichtige acties zullen volgen. “Dit jaar hebben ze ook al een nieuwe reddingsoperatie aangekondigd, waarvan het verloop onbekend is. Ik weet niet veel van dit soort zaken af, maar het lijkt mij toch verstandig om dit niet vooraf te melden. Je zou kunnen zeggen dat ze een zekere profileringsdrang hebben. Maar duidelijk is dat deze organisatie een vuist wil maken tegen het Noord-Koreaanse regime en het niet slechts bij woorden laat. Dat is bijzonder. Of ze echt iets kunnen veranderen, betwijfel ik. Maar we gaan vast nog meer van ze horen.’’

Arrestatiebevel

Intussen vaardigde Justitie in Spanje een internationaal arrestatiebevel uit tegen twee van de tien mensen die de ambassade binnendrongen. Het gaat om de vermeende leider van de groep en een andere verdachte. Spanje denkt dat ze momenteel in de VS zijn.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Rudolf Jacobs

    Kunnen ze dit ook niet met dit land,hier moet het veel makkelijker zijn ,6 regeringen dat duurt een tijdje eer die allemaal wakker zijn,die kunnen ze pakken tijdens hun slaap zonder slag of stoot