Exclusief voor abonnees

Deze misdaadjournalist had een prijs op zijn hoofd: "Mijn liquidatie was aanstaande"

Sjoukje Bierma
Voor misdaadjournalist Paul Vugts van de Nederlandse krant Het Parool was een moordopdracht afgegeven die criminelen aan het uitvoeren waren. Hij kreeg de zwaarst denkbare beveiliging en woonde met zijn vriendin ruim een half jaar in een safehouse. Wat doet dat met je? 'Mijn liquidatie was aanstaande.'

Het is er steeds. Onmiskenbaar en indringend. In de zwaarst bepantserde bolides waarover de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) beschikt, hangen voorin steevast machinegeweren binnen handbereik van de beveiligers in hun kogelwerende vesten. Erg in het zicht.

Wie een portier opent of sluit, ontgaat nooit het gewicht: ongeveer 350 kilo per deur. Het pantser zou bestand moeten zijn tegen automatisch vuur uit kalasjnikovs ('Jouw doelgroep heeft nu eenmaal AK's'). De 'dikke bakken' wegen tussen de drie en de vier ton - waar een gemiddelde auto 1200 kilo weegt. Dat voel je op de weg. 

Staat er een file of rijdt het verkeer langzaam: onze auto's gaan met zwaailicht en sirene over de vluchtstrook, of splijten zich door het verkeer als Mozes door de Rode Zee. Stilstaan is eenmaal een risico. Vrijwel alle bijzondere manoeuvres zijn de DKDB toegestaan, zolang de noodzaak is te verantwoorden. Auto's of motoren die toevallig in de buurt blijven of vreemd staan geparkeerd, worden consequent nagetrokken.

Weinig is normaal, onderweg.

Je hebt 7% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
  • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jonathan Wouters

    Zou die kerel die schild en vrienden aan het kruis nagelde dit ook aan de hand hebben? Want dat zijn misschien nog zwaardere criminelen nietwaar vrt?

  • Jos Goris

    Zulke journalisten zijn helden, hoedje af....