Deze man wil dat elke supermarkt ter wereld zijn voedseloverschotten uitdeelt

Hij verplichtte Franse supermarkten al om hun overschotten uit te delen, nu wil hij dat de rest van de wereld volgt

belga
Hij kreeg Frankrijk al op de knieën en nu wil hij dat anderen dat voorbeeld volgen. In de wereld van Arash Derambarsh, een gemeenteraadslid dat de strijd tegen voedselverspilling begon in zijn Parijse voorstad, gooit geen enkele supermarkt nog voedsel op de vuilnisbelt.

Het is "schandalig en absurd" dat voedsel wordt verspild en in sommige gevallen bewust wordt bedorven, terwijl daklozen, armen en werklozen honger lijden. Met dat soort uitspraken zette Arash Derambarsh zijn strijd tegen voedselverspilling op de politieke agenda. 

Het gemeenteraadslid voor de partij Divers Droite (divers rechts) in Courbevoie, in het noordwesten van Parijs, overtuigde Franse parlementsleden om zijn idee in een wet te gieten nadat zijn petitie in amper vier maanden tijd meer dan 200.000 handtekeningen kreeg en bekend Frankrijk zich achter zijn idee schaarde.

De maatregel dat Franse supermarkten niet langer voedsel mogen weggooien of vernietigen maakt deel uit van de omstreden wet-Macron, die de Franse economie grondig moet vernieuwen. De wet wordt naar alle verwachting vandaag wordt goedgekeurd door de Nationale Vergadering.

Intiatiefnemer Arash Derambarsh wil nu dat andere landen het voorbeeld van Frankrijk volgen. "Eten is de basis van het leven. Het is een elementaire factor in ons bestaan", legt hij uit aan The Guardian.

Gemeenteraadslid Arash Derambarsh.
rv Gemeenteraadslid Arash Derambarsh.

De man is van plan om de kwestie op de tafel te leggen via de campagnegroep ONE, opgericht door U2-zanger Bono, wanneer de Verenigde Naties hun millenniumdoelstellingen voor ontwikkeling bespreken in september. Hij wil het in november ook op de agenda zetten van de G20-top in Turkije en in december op de COP21-milieuconferentie in Parijs.

Derambarsh weet wat het is om honger te lijden en het kan iedereen overkomen, vindt hij. "Ik werd beledigd, aangevallen en beschuldigd van naïef en idealistisch te zijn, maar ik werd gemeenteraadslid om mensen te helpen."

'Het is moeilijk om te studeren of te werken als je honger hebt en altijd nadenkt over wanneer de volgende maaltijd zal komen'

Arash Derambarsh

"Misschien is het naïef om bezorgd te zijn over andere mensen, maar ik weet wat het is om honger te hebben", legt hij uit aan de Britse krant. "Als student rechten moest ik zien rond te komen met ongeveer 400 euro per maand. Ik probeerde elke dag een goede maaltijd te eten rond 17 uur. Ik at pasta of aardappelen, maar het is moeilijk om te studeren of te werken als je honger hebt en altijd zit na te denken over wanneer de volgende maaltijd zal komen."

Derambarsh startte met zijn campagne door zelf het weggegooide voedsel van een plaatselijke supermarkt te verzamelen en verspreiden. "Elke dag hielpen we zo honderd mensen. De ene helft bestond uit alleenstaande moeders met kinderen, gepensioneerden of werknemers met lage lonen. De andere helft leefde op straat of in opvangcentra."

Supermarkten moeten volgens de wet Macron hun overschotten verplicht wegschenken of als diervoeder gebruiken. Grote winkels worden zelfs verplicht om binnen het jaar een formeel contract af te sluiten met hulporganisaties. Wie dat niet doet, riskeert een boete van 75.000 euro.

THINKSTOCK

Derambarsh startte met zijn campagne door zelf het weggegooide voedsel van een plaatselijke supermarkt te verzamelen en verspreiden