Deze foto van een gemixt koppel maakt heel wat los

Deze foto van professor John Struthers en zijn vrouw Justina maakte heel wat los op sociale media.
rv/Twitter @jjstruthersuk Deze foto van professor John Struthers en zijn vrouw Justina maakte heel wat los op sociale media.
Een foto van een Schotse academicus en zijn Ghanese vrouw is viraal gegaan op sociale media en heeft het gesprek over interraciale relaties geopend. Wereldwijd delen gemixte koppels nu hun foto’s en ervaringen op sociale media.

De foto, waarbij professor John Struthers gekleed is in een traditionele Schotse kilt en zijn vrouw Justina een traditionele jurk van Ghanese stof draagt, werd gemaakt tijdens het tuinfeest dat koningin Elizabeth afgelopen juli in Edinburgh gaf. “Ik wilde dit delen. We kregen afkeurende blikken en opmerkingen. ‘Is dat je vrouw?’ Jullie zien er niet uit’ en veel meer woorden en handelingen die onze relatie in twijfel trokken in de afgelopen veertig jaar”, twitterde de professor. “Maar we zijn niet van elkaars zijde geweken! De beste manier om racisme te bestrijden is door je leven te leven, trots en door anderen te onderwijzen”, schreef de professor, waarna hij de foto met de hashtag #diversity, diversiteit de wereld instuurde.

Duizenden mensen werden geraakt door de woorden van Suthers, die meer dan vijftigduizend likes kreeg op zijn foto. “Alle reacties zijn hartverwarmend en overweldigend”, reageerde de professor nadien nog.

Duizenden gemixte koppels en families deelden ook foto’s van zichzelf met positieve boodschappen erbij. Michael Brown in Rocky Hill, Connecticut deelde een foto van zijn trouwdag (zie boven). “Zo waar! Een vol en gelukkig leven leiden is het beste wapen tegen haat!”, schreef hij bij de foto van hem en zijn Nigeriaanse vrouw Kehinde.

Jay Smith postte dan weer een foto (zie boven) van zijn grootouders, die in Liverpool woonden. “Mijn oma werd in de jaren vijftig onterfd door haar Ierse familie omdat ze mijn opa trouwde. Ze koos voor liefde en niet voor onwetendheid en vooroordelen.”

De Amerikaan Jeff Price (zie foto onder) ontmoette zijn Nigeriaanse vrouw dan weer in Abuja toen hij daar voor werk was in 2010. Inmiddels woont het koppel alweer negen jaar in El Durado, Sacramento. “Ik kan niet anders dan zeggen dat we in onze negen jaar samen nog nooit enige vorm van racisme hebben meegemaakt. Dat is niet om op te scheppen, dat is om jullie te bedanken! Mensen zoals u en uw vrouw hebben de weg voor ons vrijgemaakt, door het hoofd recht te houden, door mensen over hun voordelen heen te helpen en door diversiteit in de praktijk te brengen.”

"Wij hebben geen tijd of geduld voor haters!", schrijft Trish Petry bij haar post. "Mijn man en ik zijn al 20 jaar samen, waarvan 13 getrouwd. Leef je leven en hou van wie je wil houden!"
19 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Miek Van Nuffelen

  Ook ik heb een interraciale relatie met een schat van een man uit Nigeria ... maar de oordelen over dit soort relatie zijn de wereld nog niet uit. Ik ben al veel opgebotst over opmerkingen als ; die zijn toch niet te vertrouwen, of ze gebruiken je enkel voor documenten heel veel discriminatie errond wat ik heel spijtig vind want mijn man steunt me door dik en dun ook in moeilijke tijden en daarom hou echt van hem ...

 • Werner Wynakker

  Francis, hier denk ik dat het nog wel meevalt, in de VS hebben kinderen uit gemengde koppels het inderdaad zwaar omdat ze daar nu geen van de twee worden gezien. En Jintha, waarom worden niet moslims dan verplicht zich te bekeren als ze met hun liefde willen trouwen? Ooit al van eremoorden gehoord? Dus jammer genoeg staat religie de liefde wel in de weg.

 • Jack Dereder

  Franky, ik zou me nog geen zorgen maken over melkchocolade. Interraciale relaties zijn nog altijd maar een fractie van de relaties wereldwijd. Maar als je gelooft dat huidskleur het karakter of de cultuur van een persoon bepaalt, dan is het erg met je gesteld.Niet bepaald racistisch, wel dom.

 • mieke jansens

  zolang er geen godsdiensten mee gemoeid zijn is dit prachtig

 • Yves Gravia

  Super mooi