Deze ex-lobbyist voor kolen is vanaf morgen Amerika's hoogste milieubaas

De nieuwe baas van het Environmental Protection Agency, Andrew Wheeler.
Reuters De nieuwe baas van het Environmental Protection Agency, Andrew Wheeler.
Andrew Wheeler, een voormalige lobbyist voor de kolenindustrie, zit vanaf morgen in de Amerikaanse regering als vertegenwoordiger van het milieu. Een reeks schandalen kostte zijn omstreden voorganger de kop. 

De Amerikaanse president Trump maakte via Twitter het nieuws bekend over de benoeming van Wheeler als baas van het federale milieubeschermingsagentschap EPA. "Ik twijfel er niet aan dat Andy onze geweldige EPA-agenda zal voortzetten", schreef hij.

Sinds Trump president is, houdt het Environmental Protection Agency zich vooral bezig met het ontmantelen van regels die onder president Obama zijn ingesteld om luchtvervuiling en opwarming van de aarde tegen te gaan. 

Kolenmagnaat

Wheeler is uitermate goed geschikt voor die taak, menen Republikeinen. Sinds oktober was hij al plaatsvervangend hoofd van het milieuagentschap, onder de donderdag opgestapte klimaatscepticus Scott Pruitt. Daar werkte de jurist ook al aan het begin van zijn carrière; voordat hij aan de slag ging bij een lobbyfirma die  een kolenmagnaat vertegenwoordigde en streed tegen de milieumaatregelen van de regering-Obama. 

Ook werkte Wheeler voor senator James Inhofe uit Oklahoma, die vooral bekend is als ontkenner van klimaatverandering. Zelf liet de nieuwe milieubaas zich in het verleden kritisch uit over het klimaatcomité van de Verenigde Naties (IPCC), de wetenschappelijke autoriteit op het gebied van klimaatverandering.

Onze kinderen ademen door hem vieze lucht in, nog lang nadat zijn vele schandalen vergeten zijn

Kieran Suckling, directeur Center for Biological Diversity

Vieze lucht

Democraten en milieubeschermers balen dan ook van de nieuwe milieubaas. Ze vrezen meer van hetzelfde na het opstappen van Wheelers voorganger Scott Pruitt, 'de ergste EPA-baas in de geschiedenis', aldus directeur Kieran Suckling van het Amerikaanse Centrum voor Biodiversiteit. "Corruptie was zijn val, maar door zijn vervuilersvriendelijke beleid ademen onze kinderen vieze lucht in, nog lang nadat zijn vele schandalen vergeten zijn."

Klimaatscepticus Scott Pruitt vocht, voordat hij de baas van het EPA werd, als openbaar aanklager van Oklahoma jarenlang tegen de milieumaatregelen die datzelfde bureau uitvaardigde. Onder zijn leiding trokken de VS zich terug uit het Klimaatakkoord van Parijs.
24 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bernaerts Diane

  Dus als je bekommerd bent om het milieu, ben je nu al links?

 • Gino Denil

  Per hoofd van de bevolking bevuilt de VS nog altijd twee maal zo veel als China of Europa, Fons Casteels. Bijkomend verschil is dat China en Europa nu inspanningen doen om daar iets aan te doen. Terwijl Trump terug wil naar extra vervuilende energie. En de rijke oliestaten zijn per hoofd van de bevolking de grootste vervuilers. Nog eens 2 keer zo veel als voor een inwoner van de VS.

 • Pieter Samyn

  Zelfs al zou die vervuiling geen waar zijn. Wat ik ten sterkste betwijfel. Heb zelf jaren een steenkool kachel gehad. Er zijn een paar mogelijkheden om te kijken naar die evolutie. 1 we doen niks en de boel is wordt verziekt 2 we doen wel iets en we keren het tij alsnog 3 we doen wel iets en het was toch niet genoeg 4 we doen wel iets maar achteraf bleek dat het zichzelf oploste. Als ik het zo bezie hebben we een 50/50 oplossing waar dat je anders maar 25/75 positieve oplossing hebt.

 • Maxime Vanmaercke

  Beste Fons, zalig de goed gelovigen. Trump kijkt maar naar één ding: eigenbelang. En blijkbaar met zijn heffingen komt hij in het straatje van de Brexit. Grote bedrijven vluchten, of zoeken buitenlandse filialen. Wie zal er de dupe zijn? De arme consument.

 • Ludo Van Nuffelen

  CO2 is NIET het probleem....zolang niemand míj kan uitleggen hoe één CO2 molecule 1499 molecule lucht gevoelig kan opwarmen ....want dat is de verhouding als we over 400 ppm praten....is heel de heisa rond CO2 nergens op gesteund...behalve om de westerse economie te beschadigen.