Deze drie meisjes vielen in handen van IS: "Zelfmoord was een zegen geweest"

"Ik ben meer dan vier maanden in handen van IS geweest. Ik hoop dat God hen straft voor hun daden." Het zijn beklijvende woorden die de 19-jarige Perwin uitspreekt in de online documentaire 'Yezidi Girls'. Net als Ilham (17) en Cemila (15) is zij kunnen ontsnappen aan de gruwel van IS.

"Wilden de IS-leden ook geslachtsgemeenschap met jullie?" De vraag die de Nederlands-Koerdische filmmaker Reber Dosky stelt, hakt er zwaar in. Een stilte van ruim dertig seconden is zijn deel. De ogen van Ilham schieten van links naar rechts, Cemila perst de lippen op elkaar en Perwin slaat de ogen neer. "Stilte zegt meer dan uitgesproken woede", stelt Dosky in 'De Volkskrant'.

De drie meisjes werden gevangen genomen tijdens de beruchte aanval van IS op het Noord-Irakese Sinjar, in augustus 2014. De terreurgroep, die de yezidi's als ongelovigen beschouwt, ontvoerde zeker 6.000 slachtoffers. Veel mannen werden vermoord, de vrouwen werden verhandeld of als seksslavinnen ingezet.

"9 of 20 jaar, het maakt geen verschil"
Ilham, Cemila en Perwin moesten in Syrië de Koran uit hun hoofd leren. Intussen werden ze stelselmatig verkracht. "De IS-strijders kwamen regelmatig om de mooiste meisjes te verzamelen en mee te nemen", aldus Perwin. "Ik wist wat zij met de meisjes deden. En dat mij dit ook zou overkomen."

"Of iemand nu 9 of 20 jaar was, het maakte geen verschil", vult Ilham aan. "Dat heb ik allemaal gezien. Het is een zware last. Zelfmoord was een zegen geweest."

Ilham.
YouTube Ilham.

Vastgebonden en gemarteld
Ilham probeerde een eerste keer te ontsnappen, maar dat mislukte. Als straf werd ze vastgebonden en gemarteld. "Toen werd het nog moeilijker voor mij", zegt ze. "Ik verhuisde naar de woning van mijn eigenaar, waar zijn gezin woonde. Daar zat ik twee maanden opgesloten vooraleer ik kon ontsnappen."

Perwin vluchtte samen met een ander meisje in het holst van de nacht, terwijl de meeste strijders lagen te slapen. Eerder had ze al op een onbewaakt moment haar neef kunnen bellen en die had haar de vluchtroute uitgelegd. "We kregen honden achter ons aan. Op onze blote voeten verstopten we ons achter bomen. Toen de IS-leden het opgaven, zijn we verder gevlucht."

Zegen van geestelijke leider
Met de hulp van Koerdische strijders bereikte het duo uiteindelijk het noorden van Irak. De ontsnapping was gelukt, maar snel nadien volgden andere kopzorgen. Zouden ze bijvoorbeeld nog geaccepteerd worden door de gemeenschap? Ja, zo blijkt. Ze kregen zelfs de zegen van hun geestelijke leider.

Dat is bijzonder, merkt Dosky op. "Drie jaar geleden zouden yezidivrouwen die in aanraking gekomen zijn met islamitische mannen afgemaakt worden. Maar deze gebeurtenis met IS heeft heel wat losgemaakt. Ze worden nu geaccepteerd en mogen gewoon trouwen."

Cemila.
YouTube Cemila.

Maar daar is het trauma natuurlijk niet mee weg. Slachtoffers die het overleefden, slikken medicatie om rustig te blijven. Sommigen pleegden zelfmoord of hebben pogingen daartoe ondernomen.

"Ik denk nog steeds aan mijn zussen en ouders, die in handen van IS zijn", zegt de 17-jarige Ilham in de documentaire. "Zij hebben het moeilijker dan ik toen. Ik denk constant aan hen."

Perwin heeft een 10-jarig zusje dat gevangen wordt gehouden door de extremisten. "Wat zij met mij hebben gedaan, doen zij nu met haar. Zo'n kind hoort bij haar moeder te zijn."

Ook de 15-jarige Cemila is haar familie kwijt. Maar ze blijft hopen op een wonder. "Ik tuur over de weg om te kijken of ze thuis komen. Ik ben de hoop niet verloren dat ze terugkomen."

Perwin.
YouTube Perwin.