Exclusief voor abonnees

Deze commandant had de leiding over 45.000 Navo-militairen. Aan alle nabestaanden van gesneuvelde soldaten schreef hij persoonlijke brieven

Mart de Kruif
Werry Crone Mart de Kruif
Nederlander Mart de Kruif schreef een boek over het jaar dat hij in Zuid-Afghanistan de leiding had over 45.000 Navo-militairen. Terwijl de Taliban de basis bestookte met raketten, maakte hij beslissingen over leven en dood.

Een militair zegt geen nee als zijn baas iets aan hem vraagt. Dus toen Peter van Uhm, destijds Commandant der Landstrijdkrachten, in het najaar van 2007 Mart de Kruif opbelde over het leiden van de troepen van de Navo in Zuid-Afghanistan, was één ding duidelijk: hij ging.

Terwijl Nederland het vooral over Uruzgan had, de regio waar Nederlandse militairen actief waren, was De Kruif verantwoordelijk voor een groter project. Er prijkte weliswaar een Nederlandse vlag op zijn uniform, maar hij was een jaar lang de commandant van militairen uit zeven landen. 

Tien jaar later ligt er een boek over zijn tijd in Afghanistan: ‘Zandhappen’. Dat is vooral het verhaal van De Kruif zelf. Een persoonlijke geschiedschrijving gebaseerd op zijn herinneringen en het dagboek dat hij nauwkeurig bijhield. “Ik denk dat het van historische waarde kan zijn”, zegt De Kruif over de reden dat hij het schreef. 

Luie leerlingen 

Je hebt 12% van dit artikel gelezen
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Frank De Rycke

  Respect !

 • Jan Verstrepen

  Respect !

 • Frank Van Riel

  Met alle respect, maar als je 45.000 man onder je hebt, wat kan je dan in een "persoonlijke" brief zeggen over iemand die je niet persoonlijk kent ?

 • herman hendrik

  Jo....sinds er buitenlandse troepen zijn is het leven voor de Afghanen duidelijk verbeterd....Eerst je informeren..

 • Jo Bosman

  Ja wat zei hij dan ? U vermoord hier mensen die u niets misdeden en u werd nu ook gedood ? . Wat hebben wij of onze strijdkrachten daar te zoeken ?