Exclusief voor abonnees

Deze Amerikaanse veteraan was bereid te sterven voor de VS. Pas als lijk is hij er weer welkom

Oud-marinier Roman Sabal en zijn vriendin Charlene in het opvanghuis in Tijuana. ‘Ronald Reagan was president, en ze wilden gewoon goede mannen, het maakte niet uit waar je vandaan kwam.’
Cynthia van Elk Oud-marinier Roman Sabal en zijn vriendin Charlene in het opvanghuis in Tijuana. ‘Ronald Reagan was president, en ze wilden gewoon goede mannen, het maakte niet uit waar je vandaan kwam.’
Op de grens met Mexico hangt een bijzonder legertje oud-militairen rond. Als niet-Amerikanen waren ze bereid geweest te sterven voor de VS. Ze dienden in het Amerikaanse leger en zouden als beloning het staatsburgerschap krijgen. Het tegenovergestelde gebeurde: ze werden uitgezet. 'Verbannen uit het land waarvan zij houden.'

Het is al volop Mexico, dit sudderende straatje in de grensstad Tijuana, met een  scharrelende hond en een kukelende haan en mannen die hurkend in de schaduw schuilen voor de zon, maar toch hangt er een trotse Amerikaanse vlag achter de deur van een van de huizen. Daarnaast de rode vlag van het Amerikaanse korps mariniers. De blauwe vlag van een parachutistendivisie. Een adelaar omringd met Amerikaanse sterren en strepen. Jaime Caso, een oudere man met een getaand gezicht in een veel te ruime bermuda, komt aangesjokt met een rugtasje over zijn schouder. Ja, hier moet hij zijn.

‘Jimmy!’, zegt Hector Barajas, de commandant van deze post, als Caso binnenstapt in een ruimte die het midden houdt tussen een rekruteringskantoor van het leger en een jeugdherberg voor oudere jongeren. ‘Nieuwe troepen!’ Ze omhelzen elkaar. Veteranen onder elkaar. Al zouden ze nooit zulke wapenbroeders zijn geworden als ze niet allebei Amerika waren uitgezet.

Je hebt 12% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bart Demulder

  Veel Veteranen daar hebben gevochten voor hun land en leven nu op straat!

 • Jacques-Philippe Leclerc

  Hij komt uit Terminal Island, een gevangenis in Long Beach, Californië, waar hij vier jaar heeft vastgezeten voor een illegale grensoverschrijding en poging tot doodslag. Illegalen die een vast gezeten hebben gezeten, worden het land uitgezet.

 • evelyne dewulf

  het verschil tussen trump en poetin is dat de laatste in eigen land woont en de eerste een bezetter is. langzaam maar zeker wordt de vs een puur joods gebied waar een puur joods beleid gevoerd wordt. zoals destijds in duitsland vóór de komst van hitler. men moet zoiets voor ogen durven zien. make america great again? door oliepijpleidingen de installeren in territoria van de oorspronkelijke bevolking? door het europa moeilijk te maken omdat ze de tenen van trump niet wil likken?

 • Jan Ooms

  Gebroken beloftes, een Amerikaanse specialiteit.

 • Jonathan Wouters

  Dit vind ik jammer. Hier laat Trump, als hij ervan weet, een steek vallen. Het land gediend zou sowieso burgerschap moeten betekenen.