Ga naar de mobiele website
^ Top

Deze Amerikaanse stad is één van de gevaarlijkste plaatsen om te leven. Elke dag wordt er iemand vermoord

AFP
Baltimore verkeert in een diepe crisis. De grootste stad van de Amerikaanse staat Maryland is in de greep van bendegeweld, wraakmoorden, drugsmisbruik en extreme armoede. Het is als het ware een epidemie die wild om zich heen grijpt met zo goed als elke dag een moord. Baltimore rouwt om 211 doden, alleen al dit jaar. En het dieptepunt lijkt nog niet bereikt.

Deze week moest de stad van 622.000 inwoners een nieuwe slag incasseren toen een door de burgers uitgeroepen wapenstilstand nog geen 72 uur standhield. Na 41 uur al werd een 24-jarige man doodgeschoten en een 97-jarige man doodgeslagen.

Ondanks dagelijkse protesten en wakes blijft het bendegeweld aan de orde van de dag. En blijven er steeds meer doden vallen.

Oorlogsveteraan Wadel Tate (97) stierf in zijn huis met zijn pyama aan toen dieven zijn woning waren binnengedrongen en de bejaarde man met bruut geweld voor altijd het zwijgen oplegden.

Dit jaar kwamen al 211 mensen om, dat is dubbel zo veel als in Chicago.

Schokkende vaststelling: tijdens sommige maanden zijn er meer doden dan dagen.

AFP
AFP
AFP

Erricka Bridgeford ijverde mee voor de recente wapenstilstand en weigert om de moed op te geven. "41 uur 'vrede' is al heel wat in een stad waar om de 19 uur een dode valt te betreuren", zei de 44-jarige vrouw die opgroeide in Baltimore. "Elk jaar moet ik naar een viertal begrafenissen van vrienden die zijn doodgeschoten door bendes."

Vorig jaar werden er 318 moorden gepleegd. De vrees is reëel dat het er dit jaar meer dan 400 zullen worden. De hoge criminaliteitscijfers worden volgens de politie veroorzaakt door bendeoorlogen en drugs.

Steeds meer jonge mensen gebruiken drugs om aan hun miserabele situatie te ontsnappen. "Ze wandelen rond als zombies en hebben vaak mentale problemen", verklaarde Gardnel Carter van de organisatie 'Safe Streets'.

AFP

De toestand is dermate ernstig dat de autoriteiten overwegen om criminelen die slechts lichte feiten hebben gepleegd, langer in de cel te houden om ze "tegen zichzelf te beschermen", zo vertelde politiewoordvoerder TJ Smith aan persbureau AFP.

Volgens Smith was de wapenstilstand alvast geen mislukking omdat nu eindelijk het debat op gang is gekomen.

De politiewoordvoerder zal nooit de 173ste moord van 2017 vergeten: zijn eigen broer, in koelen bloede doodgeschoten.

AFP36 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • jos De Decker

  Met dank aan 35 jaar neoliberaal beleid. Geen sociale zekerheid betekent armoede uitsluiting en geweld om te overleven. Het beleid dat N-VA en VLD hier ook willen.

 • Karl Huysmans

  Is nu idd.nog niet zover,maar als het pamper beleid zo blijft doorgaan,en onze politiekers zo voort doen en het probleem niet willen in zien!!!!!kan Frank binnen x aantal jaren wel eens gelijk krijgen.

 • Markske Xx

  Amerika nr.1

 • Wereld Burger

  En den Amerikaan blijft maar hameren op vrij wapenbezit. Allemaal idioten.

 • Brex-itte simpelmind

  het is toch normaal dat M Trump de illegalen en drugs wil aanpakken,niet?

Meld een bug