Deze aangrijpende Ferguson-foto maakt uw weekend goed

Johnny Nguyen
Eerder deze week stroomden vanuit de Verenigde Staten beelden van protest, woede en geweld binnen. Dat nadat bleek dat de agent die de zwarte tiener in het stadje Ferguson doodschoot, niet vervolgd zou worden. Toch lijkt het erop dat een foto met een compleet andere toon zich in het collectieve geheugen zal nestelen. Met dank aan de 12-jarige Devonte Hart en agent Bret Barnum.

Ook in Portland, Oregon, kwamen eerder deze week duizenden mensen op straat. Ze protesteerden luidkeels tegen de beslissing van een volksjury om de agent die in het stadje Ferguson de zwarte tiener Michael Brown doodschoot, niet te vervolgen.

Tijdens de emotionele toespraken aan het begin van de optocht stond ook een jongen, de twaalfjarige Devonte Hart, met een kartonnen bord in de lucht. 'Free hugs' (gratis knuffels) stond erop geschreven. Politieagent Bret Barnum reed op zijn scooter naar de overduidelijk geëmotioneerde jongen toe om een praatje te slaan, zo bericht The Oregonian. Na de babbel wees Barnum naar het kartonnen bord met de vraag: "Krijg ik er zo één?"

De omhelzing die erop volgde, wist freelancefotograaf Johnny Nguyen te vereeuwigen. Meer dan het geweld en de woede van de voorbije dagen lijkt deze aangrijpende foto de annalen te zullen ingaan, na de sombere berichten over de raciale tegenstellingen in de VS. Of zoals de (blanke) ouders van de geadopteerde Devonte, Sarah en Jennifer Hart, het in een lange Facebook-post zeggen: "Stop met de problemen te voeden via je [computer- en smartphone]scherm en word een deel van de oplossing in het echte leven."

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.