Deuren openen tijdens de rit: Nederland haalt Belgische rijtuigen van het spoor

Photo News
De Nederlandse Spoorwegen (NS) zullen voorlopig geen Belgische rijtuigen inzetten op de lijn tussen Amsterdam en Brussel. Het besluit is genomen na berichten dat de deuren van de wagons soms opengaan onder het rijden. "Er wordt momenteel onderzocht of het om een menselijke of een technische fout gaat", licht NMBS-woordvoerder Bart Crols toe.

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft gisteren een rijtuig geïnspecteerd. NS meldt niet wat er uit het onderzoek kwam, maar wel dat het aanleiding gaf tot "nader onderzoek en testen van de deuren".

Volgens NMBS-woordvoerder Bart Crols is het niet meer dan logisch dat de rijtuigen preventief van het spoor gehaald worden tijdens het onderzoek. "De afgelopen dagen waren er problemen met het vergrendelen van de deur", licht Crols toe. "Men onderzoekt nu of het om een bedieningsfout of een technische fout gaat." Crols benadrukt dat die rijtuigen al jaren in ons land gebruikt worden en dat er bij ons voorheen geen problemen mee waren.

De Belgische rijtuigen worden momenteel ingezet als vervangingsmateriaal in Nederland, terwijl de Nederlandse rijtuigen een upgrade krijgen. NS wil eigen materieel inzetten om de Belgische rijtuigen te vervangen.

Photo News