Dettol moet waarschuwing uitsturen nadat Trump injectie met bleekmiddel suggereert als behandeling tegen coronavirus: “Doe het niet”

President beveelt ook zonnebaden aan om coronavirus te bestrijden

Donald Trump tijdens een persconferentie in het Witte Huis.
Photo News Donald Trump tijdens een persconferentie in het Witte Huis.
De Amerikaanse president Donald Trump heeft op basis van een studie zijn landgenoten aangeraden een zonnebad te nemen in de strijd tegen het nieuwe coronavirus. De studie geeft volgens het staatshoofd aan dat het virus sneller verdwijnt bij zonlicht en hogere temperaturen. Ook suggereerde Trump het injecteren van ontsmettingsmiddelen, wat hem op banbliksems van artsen kwam te staan. De producent van het middel Dettol heeft ondertussen gewaarschuwd het middel onder geen enkele omstandigheid te injecteren of te drinken.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het nieuwe coronavirus overleeft minder lang op oppervlaktes als deurklinken wanneer het wordt blootgesteld aan zonlicht, hitte en vochtigheid. Dat concluderen onderzoekers van de Amerikaanse overheid. Als hoofd van de afdeling wetenschap en technologie bij het ministerie van Binnenlandse Veiligheid vertelde Bill Bryan dat volgens de studie het virus de helft van zijn leven bereikt in twee minuten in zomerse omstandigheden tegen achttien uur als er geen zonlicht is.

“Onze meest opvallende waarneming tot nu toe is het krachtige effect dat zonlicht lijkt te hebben op het doden van het virus, zowel op oppervlakken als in de lucht”, zei William Bryan op een persconferentie in het Witte Huis. “We hebben een vergelijkbaar effect gezien bij zowel temperatuur als vochtigheid, waarbij het verhogen van de temperatuur en vochtigheid of beide over het algemeen minder gunstig is voor het virus.” 

Genieten van de zon

President Donald Trump opperde na afloop van de presentatie van Bryan de mogelijkheid coronapatiënten bloot te stellen aan UV-licht. “Ik denk niet dat dat is gecheckt”, zei hij tijdens zijn dagelijkse coronabriefing. "Ik hoop dat mensen van de zon kunnen genieten, en als het een impact heeft, is dat geweldig.”

“Veronderstel dat we het lichaam raken met een geweldig licht, laat het nu ultraviolet of gewoon zeer krachtig zijn, en ik denk dat je hebt gezegd dat het nog niet is uitgeprobeerd en dat je het zal testen”, zei Trump tegen Bryan. “Veronderstel dat je het licht in het lichaam kan brengen”, aldus de president die niet uitlegde hoe dit zou moeten gebeuren. Bryan en Trump vertelden niet hoe de studie is uitgevoerd en gaven geen onderliggende data.

Bijna als een schoonmaak. Het geraakt in de longen en doet er geweldige dingen, dus het interessant dat te bekijken

Donald Trump over desinfectiemiddelen

Ontsmettingsmiddel

Trump dacht ook hardop na over een andere bevinding die Bryan presenteerde. Uit het onderzoek komt naar voren dat het virus binnen enkele minuten wordt gedood door gebruik van een desinfectiemiddel zoals bleekmiddel en met 2-propanol (een secundair alcohol) gaat het nog sneller. Volgens nieuwszender CNN vroeg de president adviseurs dan ook of het injecteren van ontsmettingsmiddelen in de longen coronapatiënten kan genezen.

“Het desinfectiemiddel schakelt het in een minuut uit”, reageerde Trump. “Is er een manier waarop we zoiets kunnen doen door het te injecteren? Bijna als een schoonmaak. Het geraakt in de longen en doet er geweldige dingen, dus het interessant dat te bekijken. Je hebt er wel dokters voor nodig, maar het lijkt me interessant.”

“Geen dokter”

“Ik ben hier om ideeën te spuien”, zei Trump, er weliswaar aan toevoegend: “Opnieuw zeg ik: misschien kan het, misschien kan het niet. Ik ben geen dokter.”

De twee topdeskundigen inzake de Amerikaanse aanpak van de coronacrisis, Deborah Birx en Anthony Fauci, waren tijdens de persconferentie niet beschikbaar om commentaar te geven op de studie.

Experts waarschuwden na Trumps opmerkingen die absoluut niet in de praktijk te brengen. “Bleekmiddel inhaleren zou het allerergste voor de longen zijn”, zei John Balmes, een longarts uit San Francisco. “Niet eens een lage hoeveelheid is veilig. Het is een totaal ridicuul concept.”

Dettol-maker: “Drink of injecteer het middel niet”

De Britse multinational Reckitt Benckiser, maker van onder meer de desinfecterende schoonmaakmiddelen Dettol en Lysol, waarschuwt mensen die middelen vooral niet te drinken, te injecteren of op wat voor manier dan ook in het lichaam te brengen. 

Reckitt Benckiser reageerde meteen op berichten en vragen via sociale media. “Net als bij al onze andere producten, moeten onze desinfecterende middelen en hygiëne producten gebruikt worden op de manier waarvoor ze zijn bedoeld.”

Het Witte Huis heeft intussen gereageerd met een uithaal naar de media. Die zouden de president in een kwaad daglicht proberen te stellen. “Laat het maar aan de media over om uitspraken van president Trump uit hun context te halen en met negatieve koppen te komen”, reageerde een woordvoerster. “President Trump heeft herhaaldelijk gezegd dat Amerikanen moeten overleggen met hun artsen over coronabehandelingen. Dat benadrukte hij ook weer tijdens de briefing van gisteren.”

Lees ook: Is Covid-19 al gemuteerd? Hoelang kan het overleven op een deurklink? Wetenschappers leggen uit wat we wel en niet weten over het virus (+)
95 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Carlo Verstappen

  Sommige geloven zoals hij zegt dat het als grap bedoeld was. Maar hij bedoelde dat wel echt, die man is gevaarlijk in een normaal word zo iemand opgesloten omdat hij een gevaar is voor sommige mensen.

 • Jeroen Vermeersch

  Het erge aan die hele zaak is vooral de (sociale) media die zijn uitspraken hier (en meestal eigenlijk) uit context halen. Memes circuleren, grappen zie je overal verschijnen over iets wat hij niet gezegd heeft. Hij stelt duidelijk dat hij geen arts is en of het kan onderzocht worden. That's it. Is dit een goede zet als politicus, neen, maar je mag van het volk toch wat meer verwachten dan wat nu gebeurt. Die gast gaat met de vingers in de neus herverkozen worden. Ik hoop het alvast.

 • Geert Vaelen

  De grootste idioten zijn natuurlijk degenen die hem volgen en dat middel nog eens uitproberen ook. Er liggen al een hoop mensen om intensieven die bleekmiddel ingespoten hebben. En achteraf komt meneerke zeggen dat hij dat zo niet gezegd heeft. Allemaal bewijzen van complete onbekwaamheid als president. Je moet je volk leiden, niet zichzelf laten vergiftigen. Als het interessant is, doe dan eerst onderzoek of informeer je eerst ipv direct via de pers zulke onzin uit te kramen.

 • Marcel Vandamme

  Bij ieder ander hadden ze de grap begrepen...

 • guido Bervoets

  Ecuador, een Zuid-Amerikaans land dat op de evenaar ligt, waar de zon altijd fel aanwezig is en de temperatuur tropisch is, is bijzonder zwaar getroffen door het coronavirus. Het virus laat zich nog niet tegenhouden door de zon. En al zeker niet door bleekmiddel.