Desi Bouterse machtiger dan ooit in Suriname

Desi Bouterse
ANP Desi Bouterse
President Desi Bouterse van Suriname is dankzij zijn verkiezingsoverwinning machtiger dan ooit. Het omstreden staatshoofd haalde dinsdag een absolute meerderheid in het parlement van het land. Als hij dat wil, kan hij op zijn eentje een regering vormen.

De nederlaag laat de zes grootste oppositiepartijen, die samen waren opgetrokken, achter met een fikse kater. Terwijl zij hadden gehoopt de macht in het land te kunnen overnemen, halen ze amper een derde van de parlementszetels. "We hebben hard gewerkt, maar het volk heeft anders besloten. Die keuzes zullen we moeten respecteren", reageerde oppositieleider Chandrikapersad Santokhi dinsdag tegen ochtendkrant De Ware Tijd.

Het nieuwe parlement, waarvan Bouterse voortaan 28 zetels op 51 in handen heeft, zal de komende weken samenkomen om een nieuw staatshoofd te kiezen. Het nieuwe staatshoofd moet gekozen worden met een tweederdemeerderheid. Bouterse kan er echter ook voor kiezen om een zogenoemde Verenigde Volksvergadering bijeen te laten roepen, een bijzondere bijeenkomst waaraan buiten alle parlementsleden ook alle lagere verkozen deelnemen, ietwat vergelijkbaar met gemeenteraadsleden. Die Verenigde Volksvergadering kan een nieuw staatshoofd aanduiden met een gewone meerderheid. Zo'n meerderheid zou Bouterse probleemloos halen.

Bouterse heeft zich sinds zijn verkiezingswinst nog niet laten zien. Op enkele stembureaus gaat het tellen bovendien nog steeds door. Het blijft voorlopig dus wachten op de echt definitieve uitslag.

Intussen heeft de ambassade van de Verenigde Staten in Paramaribo het Surinaamse volk al wel gefeliciteerd met de verkiezingen die volgens hen "vrij en eerlijk" zijn verlopen.

De Surinaamse kiezers hebben president Bouterse beloond voor zijn beleid van de afgelopen vijf jaar, dat in het teken stond van massale uitgaven voor sociale projecten. Er zijn honderden sociale woningen gebouwd, een minimumloon en gratis onderwijs ingevoerd, kinderen en bejaarden genieten gratis gezondheidszorg en er zijn grote infrastructuurprojecten gestart. De keerzijde van dat beleid is wel dat de bodem van de Surinaamse schatkist stilaan in zicht komt. De reserves van de Centrale Bank van Suriname zijn de laatste drie jaar met zowat de helft geslonken. Het land verdient ook steeds minder aan zijn goud en olie, grondstoffen waarvan de prijzen blijven dalen. De president zal dus ondanks zijn verkiezingsoverwinning toch moeten bezuinigen op de fikse uitgaven, wil hij het land behouden van een bankroet.

Staatsgreep
Desi Bouterse deelt al sinds de jaren tachtig de lakens uit in Suriname. In 1980 kwam de voormalige militair voor het eerst aan de macht, nadat hij een staatsgreep had gepleegd. In de jaren negentig, toen de democratie was hersteld, stapte hij succesvol over naar de politiek. In 2010 werd hij voor het eerst tot president gekozen, ondanks zijn schimmige verleden. Bouterse wordt onder meer verdacht van de moord op vijftien critici van zijn militaire regime in 1982, de zogenoemde Decembermoorden. Daarnaast heeft hij een strafblad wegens cocaïnesmokkel. Nederland veroordeelde hem in 2000 tot elf jaar cel, een straf die hij nog steeds moet uitzitten. In 2012 nam het Surinaamse parlement een omstreden amnestiewet aan die de rechtszaak om de Decembermoorden stopzette. Nederland reageerde daarop door zijn ambassadeur uit zijn ex-kolonie terug te roepen, maar heeft sinds vorig jaar weer een diplomaat op post in Paramaribo.

Suriname ligt ten noorden van Brazilië. De half miljoen inwoners hebben nog steeds Nederlands als enige officiële taal.

ANP
AP