Dertig procent minder pogingen om zonder geldige papieren Europa binnen te raken

Vluchtelingen op de Middellandse Zee.
AFP Vluchtelingen op de Middellandse Zee.
In de eerste zeven maanden van 2019 zijn er 54.300 personen onderschept die via de vier belangrijkste migratieroutes Europa wilden binnenkomen zonder geldige papieren. Dat is 30 procent minder dan dezelfde periode een jaar eerder, zegt Frontex, het Europees grens- en kustwachtagentschap. De migranten kiezen minder vaak voor de Middellandse Zee en meer voor de Balkanroute.

De route via de oostelijke Middellandse Zee blijft de meest gebruikte, met 28.210 passages in 7 maanden, een daling van 6 procent op jaarbasis. De toevloed van migranten op de Griekse eilanden in de Egeïsche Zee nam wel toe met een kwart. Het zijn vooral Afghanen die deze route kiezen.

De meest spectaculaire daling was er in de westelijke Middellandse Zee. Met een daling van 42 procent waren er nog 12.976 migranten, vooral afkomstig uit Afrika. In het centrum waren er 4.890 migranten, vooral uit Tunesië, Soedan en Pakistan. Daar telt de terugval bijna 25 procent.

De westelijke Balkanroute tot slot tekende een verdubbeling op van het aantal vaststellingen, die opliepen tot 5.800 in 7 maanden. 
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Lieven Cleymans

    30 %minder onderschept? Dat zegt niets over hoeveel er wel binnen zijn gekomen .