Dertig doden bij twee bomaanslagen in Nigeria

In Kano bliezen woensdag twee vrouwen zichzelf de lucht in, daarbij kwamen zes mensen om het leven.
REUTERS In Kano bliezen woensdag twee vrouwen zichzelf de lucht in, daarbij kwamen zes mensen om het leven.
Bij twee explosies kort na elkaar zijn in Nigeria gisteren minstens 30 mensen om het leven gekomen. De springtuigen kwamen tot ontploffing op een markt in Jos, in de deelstaat Plateau in het midden van Nigeria, zo berichtte de krant Vanguard. "Tot op heden zijn 31 lijken geborgen, maar de hulpdiensten zijn nog ter plaatse en de balans kan nog veranderen", zo citeerde de krant een woordvoerder van de regering. Niemand eiste de aanslag op.

De bevolking in Jos is gemengd islamitisch en christelijk. De islamitische terreurgroep Boko Haram voerde er al verschillende aanslagen uit. De groep wil in het noorden een eigen staat oprichten en valt steeds weer politie-infrastructuur, kerken, scholen en ook gematigde moslims aan.

Volgens de krant is in de noordelijke stad Kano een 13-jarig meisje opgepakt in een ziekenhuis. Onder haar kleding was een explosief ontdekt. Samen met een mannelijke begeleider was ze het ziekenhuis binnengegaan voor behandeling.

Het ziekenhuis ligt op 20 kilometer van de markt, waar woensdag twee vrouwen zichzelf in de lucht bliezen. Daarbij kwamen zes mensen om het leven. Boko Haram zet steeds meer meisjes en vrouwen in voor zelfmoordaanslagen. Alleen al dit jaar stierven meer dan 4.000 mensen in het noorden van het land door toedoen van de terreurgroep.