Derde van cruiseschepen vanaf volgend jaar niet meer welkom aan San Marcoplein in Venetië

Beeld ter illustratie, de grote cruiseschepen zijn veel Venetianen een doorn in het oog.
REUTERS Beeld ter illustratie, de grote cruiseschepen zijn veel Venetianen een doorn in het oog.
Een derde van de cruiseschepen mag vanaf volgend jaar niet meer aanleggen bij het San Marcoplein in Venetië. Ook mogen ze dan niet meer door het Giudecca-kanaal. Dat zei de Italiaanse minister van Infrastructuur Danilo Toninelli tijdens een hoorzitting in het parlement. 

De cruiseschepen worden gedirigeerd naar speciale havens op het vasteland tegenover het historische eiland. Als het aan Toninelli ligt, wordt nog dit jaar een begin gemaakt met het omleiden van de 'drijvende paleizen', zoals hij ze noemt.

De grote cruiseschepen zijn veel Venetianen een doorn in het oog. Ze vinden dat de stad daardoor wordt overspoeld met dagjesmensen en vrezen ongelukken met de varende giganten. Onlangs nog ramde een cruiseschip op het Giudecca-kanaal een toeristenboot en vervolgens de kade.

Bekijk ook:

Cruiseschip botst tegen toeristenboot in Venetië
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gerry Cle

  Het heeft nog lang geduurd eer men deze logische en noodzakelijke beslissing heeft genomen.

 • Marie Beldé

  Raf Peeters je hebt 100 % gelijk !!!

 • Didi Bellens

  Het is ook tijd dat ze dit verbieden want dit is echt een gevaar, en een vervuiling. Het is ook geen zicht als je die cruise boten ziet en zijn veel te groot en verbrodden het uitzicht.

 • raf peeters

  22 Miljoen passagiers op jaarbasis is de industrie die er rond ontstaan is,maar deze bengels die zo'n 13 ton per uur erdoor blazen mogen verder de lucht bezoedelen en bepaalde motoren blijven draaien aan de kade om stroom op te wekken en de infra op schip te laten draaien ,ja keuken,verlichting enz. moet verder blijven draaien.In een onlangs uitgezonden reportage op ZDF lieten mensen nabij haven Hamburg de zwarte roet neerslag zien,schandalig en wereldwijd zo'n 950 van die vervuilers.

 • dirk gommaerts

  Aan die cruise schepen verdienen ze niks. Die drijvende all-in hotels hebben alles aan boord en de cruisoeristen spenderen nul komma nul.