Derde Belgische Syriëstrijder ter dood veroordeeld in Irak

Karam El Harchaoui
Kurdistan24.net Karam El Harchaoui
In Bagdad is dinsdagochtend weer een Belgische Syriëstrijder ter dood veroordeeld. Het gaat om Karam El Harchaoui (32) uit Brussel. Die werd door de Syrische Koerden uitgeleverd aan Irak, hoewel hij nooit eerder in dat land verbleven zou hebben.

El Harchaoui is een Fransman met roots in Marokko. Maar toen hij vijf jaar geleden naar Syrië vertrok, woonde hij in Etterbeek. Daardoor staat hij op lijst van Belgische Syriëstrijders vermeld. In oktober 2015 trouwde hij met een vrouw van 31 uit de Brusselse deelgemeente Laken. Die was hem achterna gereisd nadat ze mekaar op Facebook hadden leren kennen. Het echtpaar gaf zich maanden vóór de val van IS al over aan de Syrische Koerden — waarna de man begin dit jaar aan buurland Irak werd overgeleverd.

Zijn echtgenote zit nog altijd met hun kind in een Syrisch gevangenenkamp, waar wij haar konden bereiken via Whatsapp. Volgens haar heeft El Harchaoui nooit gevochten voor IS en ook geen enkele functie in de terreurgroep bekleed. “Hij stond erom bekend dat hij weigerde te vechten en hij heeft het grootste deel van zijn tijd bij IS in de cel doorgebracht”, vertelt ze. “Ik zweer dat hij niets heeft misdaan.” Ze beweert ook dat haar man nooit eerder in Irak is geweest.

Bezoek aan Irak

In principe kan dat land alleen IS’ers berechten als zij misdaden hebben begaan op Iraaks grondgebied. Maar ook bij de Antwerpenaar Bilal Al Marchohi (23) werd er al flagrant gezondigd tegen die rechtsregel. In documenten van de Amerikaanse militaire inlichtingendienst die wij bezitten, staat uitdrukkelijk vermeld dat hij in Syrië werd gevat — en nergens in de toch gedetailleerde chronologie is er sprake van een verblijf in Irak. Maar toen hij in maart ter dood veroordeeld werd, beweerde het Iraakse gerecht dat hij in Mosoel was gevat.

El Harchaoui is al de derde Belgische Syriëstrijder die in Irak de doodstraf krijgt. De eerste was Tarik Jadaoun uit Verviers, van wie wel bewezen is dat hij ook in dat land heeft gestreden. Voor zover bekend, is er echter nog enkele Europese IS’er terechtgesteld in Irak. 

De Belgische autoriteiten hebben Bagdad al laten verstaan dat ze tegen de doodstraf gekant zijn — wat er impliciet op neerkomt dat ze vragen om die in levenslang om te zetten. Frankrijk, dat de afgelopen drie dagen al zes van zijn staatsburgers ter dood veroordeeld zag worden door het Iraakse gerecht, heeft Bagdad diezelfde boodschap overgemaakt. 
20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Obi Williams

  Het zijn allemaal heilige boontjes als ze gepakt worden

 • Denis Stock

  We moeten massaal straat op en betogen. We moeten onze landgenoot helpen tegen deze justitiële flater.

 • Patrick Rasschaert

  Zelfs al heeft hij niet gevochten dan is hij door zijn lidmaatschap al even schuldig als de rest. Wat heeft hij gedaan om mogelijke misdaden tegen de mensheid te vermijden?

 • adrian Kowalczykiewicz

  Waarom vraagt België hier om de doodstraf om te zetten in levenslang? Hoe leg je dat uit aan al de families van die slachtoffers die ze hier en ginder brutaal en monsterlijk hebben afgeslacht?

 • Michel Jacobs

  Als hij geen misdaden begaan heeft is de doodstraf, alleen omdat hij deel uitmaakte van IS, op zijn minst hardvochtig. Maar is dat wel zo? Als je die gasten bezig hoort dan zweren ze allemaal dat ze niets gedaan hebben. Ik had dus graag ook de argumenten van de Koerden en de Irakezen gehoord.Uit wat ik al gezien heb in docu's van Vrancken en zo blijkt dat die ook niet bepaald op hun hoofd gevallen zijn hoor.