Derde Amerikaanse MERS-patiënt waarschijnlijk besmet in VS

REUTERS
Een derde Amerikaan is besmet geraakt met het MERS-virus en dat gebeurde waarschijnlijk in de VS zelf. De man uit Illinois liep het Middle East Respiratory Syndrome coronavirus vermoedelijk op van een man uit Indiana, een medisch hulpverlener die zelf besmet geraakt was in Saoedie-Arabië. De heren hadden onlangs twee zakelijke afspraken met elkaar in de VS.

De Amerikaan uit Illinois had aanvankelijk zwakke symptomen die eerder op een verkoudheid of op een allergie leken te wijzen. Daarom liet hij zich niet meteen medisch behandelen. Op 5 mei testte hij negatief op MERS. Maar elf dagen later bleek uit bloedonderzoek dat hij antistoffen tegen MERS had, wat wijst op een besmetting.

Volgens dr. Richard Besser, ABC News-verantwoordelijke voor de gezondheidskatern, lijkt het dus mogelijk dat oppervlakkige contacten tussen twee personen tot besmetting leiden, ook als geen van beiden duidelijke symptomen vertoont.

De Amerikaanse Centers for Disease Control (CDC) vaardigen voorlopig geen reisverbod uit voor het Midden-Oosten, maar raden wel aan onmiddellijk een arts te raadplegen bij ziekte na een bezoek aan de regio.

Het gevaarlijke virus, verwant aan SARS, werd voor het eerst geconstateerd in Saoedi-Arabië. Inmiddels werden er, volgens CDC, officieel 572 gevallen gemeld in 15 verschillende landen. 173 patiënten stierven eraan. Er bestaat geen medicatie noch vaccin voor.