Der Spiegel doet aangifte tegen award-winnende journalist wegens verduistering

Claas Relotius kreeg in 2014 de “Reporter van het Jaar”-award van CNN.
EPA Claas Relotius kreeg in 2014 de “Reporter van het Jaar”-award van CNN.
Het Duitse blad Der Spiegel doet aangifte tegen de gevallen journalist Claas Relotius (33). Het blad vermoedt dat hij geld dat hij onder lezers inzamelde in eigen zak heeft gestoken. Eerder gaf Relotius toe dat hij zijn verhalen voor het blad “in grote mate” had vervalst.

De journalist zou via een privémailadres oproepen hebben gedaan om geld in te zamelen voor Syrische weeskinderen in Turkije. Het geld werd verzameld op een privérekening. Hoeveel mensen geld hebben gedoneerd en waar dat geld is gebleven is volgens Der Spiegel niet bekend. De redactie van Der Spiegel was niet op de hoogte van de inzamelingsactie. Het tijdschrift is wel zinnens om een strafrechtelijke klacht in te dienen en alle beschikbare informatie over te maken aan het gerecht.

Verzonnen

De mogelijke verduistering vloeit voort uit een verhaal dat Relotius publiceerde over twee Syrische kinderen, Ahmed en Alin, die gevlucht waren naar Turkije. Der Spiegel erkende deze week dat het verhaal deels verzonnen is.

Relotius schreef eerst als freelancer voor
Der Spiegel, maar sinds anderhalf jaar was hij in vaste dienst. Volgens het blad zijn er sinds 2011 bijna zestig verhalen van hem in het tijdschrift en op Spiegel Online gepubliceerd. Volgens zijn eigen verklaringen zijn zeker veertien verhalen gedeeltelijk vervalst. De onthullingen joegen een schokgolf door het Duitse medialandschap. 

Awards

De man werd begin december nog gelauwerd als ‘Reporter van het Jaar’ voor een stuk over jonge Syriërs. Hij won de voorbije jaren meerdere prijzen, waaronder ook twee die hij van CNN kreeg. Hij heeft ondertussen al zijn awards aan de verschillende organisaties teruggegeven. Der Spiegel heeft Relotius aan de deur gezet. In een reactie betreurde de journalist zijn daden en toonde zich beschaamd. Op de onthullingen over mogelijke verduistering heeft hij nog niet gereageerd. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.