Denemarken wil luchtaanvallen tegen IS hervatten

F-16 van de Deense luchtmacht. De zeven Deense gevechtsvliegtuigen werden na een missie van een jaar in oktober teruggehaald uit Irak.
REUTERS F-16 van de Deense luchtmacht. De zeven Deense gevechtsvliegtuigen werden na een missie van een jaar in oktober teruggehaald uit Irak.
Drie dagen na de nieuwe terreuraanslagen in Parijs hebben Deense toppolitici zich vandaag uitgesproken voor een snelle terugkeer van de Deense gevechtsvliegtuigen naar Irak en mogelijk ook naar Syrië. De F-16's werden vorige maand teruggehaald uit Irak, waar ze in het kader van een internationale coalitie stellingen van Islamitische Staat bombardeerden.

"We hebben kunnen zien dat IS een directe bedreiging is voor de Europeanen en dus ook voor de Denen. Zo is er nog meer reden om IS te bekampen waar het zich bevindt", zo verklaarde minister van Buitenlandse Zaken Kristian Jensen in de marge van een bijeenkomst van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel.

Mandaat mogelijk uitgebreid naar Syrië
De zeven Deense gevechtsvliegtuigen werden na een missie van een jaar in oktober teruggehaald uit Irak. Er werden nogal wat technische problemen met de toestellen gesignaleerd. Het was steeds de bedoeling om de F-16's volgend jaar terug te sturen, maar mogelijk wordt het mandaat nu ook uitgebreid naar Syrië. "Bij een herontplooiing moet het mandaat herbekeken worden, en of het ook Syrië moet omvatten", aldus Jensen.

Nicolai Wammen, voormalig defensieminister en lid van de sociaaldemocratische oppositie, sprak vandaag zijn steun uit voor een uitbreiding van het mandaat naar doelwitten in Syrië. Die uitbreiding is nodig "na wat we in Parijs hebben gezien", zo verklaarde hij aan televisiezender TV2.