Denemarken neemt twee IS-verdachten nationaliteit af

De Deense premier Mette Frederiksen.
AFP De Deense premier Mette Frederiksen.
Voor het eerst heeft Denemarken de nationaliteit afgenomen van twee vermoedelijke aanhangers van Islamitische Staat (IS) met de dubbele nationaliteit. Dat heeft minister Mette Frederiksen vandaag gezegd in het parlement in Kopenhagen.

Een in oktober aangenomen wet maakt het mogelijk om, zonder gerechtelijk bevel, Denen van wie vermoed wordt dat ze zich hebben aangesloten bij terroristische organisaties in het buitenland het staatsburgerschap te ontnemen. Dit is wel alleen mogelijk bij mensen die een dubbele nationaliteit hebben.

Een van de twee personen van wie het Deense paspoort werd afgenomen, heeft de Deens-Turkse nationaliteit, en wordt volgens verschillende media door de Deense politie beschuldigd van terrorisme. De andere persoon is een vrouw die zich samen met haar echtgenoot aansloot bij IS, volgens de krant Berlingske.

Minister van Immigratie en Integratie Mattias Tesfaye zei aan televisiezender TV2 dat er nog twee zaken lopende zijn over het afnemen van de Deense nationaliteit.
De nieuwe wet geeft de betrokkenen vier weken de tijd om in beroep te gaan.
20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • MAERTEN RIJPSTRA

  De Denen nemen hun verantwoordelijkheid om hun eigen burgers te beschermen. Dit is niet het einde, dit is pas het begin van een mega schoomaak onder IS aanhangers.

 • Don Tessers

  Kijk dat is nu de moed van een land en gewoon eigen wetten toepassen en niet aan de hand van Brussel blijven lopen. Bravo voor Denemarken.

 • Vloebergs Jan

  Mooi doe zo verder Denemarken.

 • Denis Stock

  Kunnen nadien nog altijd asiel aanvragen in België. Hier is de Belgische nationaliteit blijkbaar een grondwettelijk recht wat niet kan afgenomen worden.

 • Frank Louman

  Iedereen die tegen Belgie is en een dubbele nationaliteit heeft moet men die maar afnemen.