Demonstratie in Moskou tegen 'fascistische' regering Oekraïne

EPA
Duizenden mensen hebben vandaag in het centrum van Moskou gedemonstreerd tegen wat zij de 'fascistische coup' een jaar geleden in buurland Oekraïne noemen. De betogers kwamen bijeen op het Rode Plein.

In de Russische hoofdstad Moskou nemen vandaag zo'n 35.000 Moskovieten deel aan de eerste massabetoging van het jaar. De groep noemt zichzelf anti-Maidan. Daarmee verwijzen ze naar de maandenlange straatprotesten op het Onafhankelijkheidsplein (Maidan) in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Die protesten verdreven toenmalig president Viktor Janoekovitsj en leidden uiteindelijk tot een machtswissel in het land.

Onder de betogers op het Rode Plein waren ultranationalistische bikers, pensioengerechtigden, oorlogsveteranen, studentenleiders en andere regeringsgezinde groepen. Velen zwaaiden met Russische vlaggen, sommigen droegen spandoeken en borden met teksten als 'Dood aan Amerika'. De betoging valt samen de eerste verjaardag van de overwinning van de Maidanbeweging in Oekraïne waarbij president Viktor Janoekovitsj moest aftreden. Het motto van de betoging is "Wij vergeten niet, wij vergeven niet".

De organisatoren van de Moskouse demonstratie zeggen dat zij bereid zijn de boete te betalen voor het overschrijden van het overeengekomen aantal deelnemers.

Oorlog in Oekraïne

Het is vandaag een jaar geleden dat de pro-Europese beweging in Oekraïne het vertrek inleidde van de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj. Het anti-westerse sentiment in Rusland is sindsdien flink toegenomen.

Enkele weken na zijn vertrek annexeerde Rusland de Krim en begonnen pro-Russische separatisten aan een opmars in Oost-Oekraïne. Het staakt-het-vuren, dat vorige week in werking trad, heeft de rebellen er niet van weerhouden de Oost-Oekraïense stad Debaltseve in te nemen. Gisteren meldde het Oekraïense leger dat Rusland zich met het conflict blijft bemoeien: de laatste dagen zouden opnieuw Russische tanks en raketten zijn binnengebracht.

Het conflict heeft inmiddels meer dan 5000 mensen het leven gekost, waaronder veel burgerslachtoffers.

EPA
EPA