Demonstranten opnieuw de straat op in Hongkong: politie zet traangas in

AFP
Duizenden demonstranten zijn vandaag in Hongkong voor het tiende opeenvolgende weekend op straat gekomen, om ondanks een politieverbod opnieuw te manifesteren tegen de regering.

In de vroege namiddag verzamelden demonstranten zich in Victoria Park. Dat was toegestaan door de politie, maar de mars die ze van daaruit wilden starten in oostelijke richting niet. 

De autoriteiten hadden ook een tweede manifestatie verboden die zondagnamiddag begon in de arbeiderswijk Sham Shui Po, waar duizenden mensen waren en de politie traangas inzette. Voor de derde dag op rij houden enkele honderden demonstranten ook een sit-in op de internationale luchthaven. Ze hopen bij de buitenlandse bezoekers die in Hongkong landen steun te vinden.

Later op de dag wordt geweld verwacht wanneer de betogers zich naar North Point begeven, een wijk met veel China-aanhangers waar het vorige week nog tot geweld kwam. 

Het protest begon op 9 juni tegen een intussen opgeschorte wet waardoor criminelen uitgeleverd zouden kunnen worden aan China. Maar de betogers willen dat de wet definitief wordt begraven. Ook willen ze dat regeringsleider Carrie Lam verdwijnt, en dat haar opvolger verkozen wordt en niet door Peking aangeduid zoals dat gebruikelijk is. De betogers willen ook dat het geweld waarvan ze de politie beschuldigen onderzocht wordt.

Sinds Londen in 1997 afstand deed van zijn Hongkong, heeft de regio een aparte status binnen de Volksrepubliek China, onder het motto "een land, twee systemen".

REUTERS
EPA4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Nicolas Ivanov

  De Chinezen zeiden het letterlijk tijdens hun persconferentie. Ze kennen de zwarte hand achter deze onlusten. Dezelfde als ik Kiev toen en Moskou vandaag.

 • Emi De graeve

  Vele chinezen gingen daarheen om fortuin te maken. Teveel volk en geen levenskwaliteit voor de gewone man.

 • albert stroobandt

  Bij de Chinezen pakt dat niet er is maar een dat kan helpen geen goederen meer invoeren maar dan snijdt ge in uw vel.

 • Michael Van Acker

  En opnieuw zwijgen de EU leiders. Ze willen China niet voor het hoofd stoten.