Demonstranten bouwen valse controlepost aan Ierse grens om te waarschuwen voor harde grens

Nadat de valse controlepost werd gebouwd, sloegen de demonstranten die ook weer neer.
AFP Nadat de valse controlepost werd gebouwd, sloegen de demonstranten die ook weer neer.
Demonstranten bouwden vandaag een valse controlepost aan de grens tussen Noord-Ierland en Ierland, om te waarschuwen voor de gevaren van een harde grens. 

Honderden demonstranten, velen gekleed als soldaten en douaniers, verzamelden in de Ierse stad Dundalk om daar hun bezorgdheden te uiten over de harde grens. Zo’n grens zou het gevolg kunnen zijn van het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie (brexit).

De protestanten vrezen dat zo’n brexit oude conflicten zal aanwakkeren. "Wij zijn degenen die zullen lijden door de fouten van Westminster", zei een demonstrant. "We zullen deze grens niet accepteren, we eisen dat Londen het probleem oplost dat het zelf heeft gecreëerd", voegde hij eraan toe.

Backstop

Groot-Brittannië verlaat de EU op 29 maart, maar de vrees wordt steeds groter dat dat zonder een overgangsregeling zal zijn. Een belangrijk knelpunt in de onderhandelingen is de zogenaamde "backstop", om de grens tussen Noord-Ierland en Ierland open te houden.

De huidige open grens dateert van het Goedevrijdagakkoord van 1998, dat een einde maakte aan drie decennia van sektarisch geweld in Noord-Ierland, waarbij 3.600 doden vielen.

Demonstranten vrezen dat zij de dupe zullen zijn van de grens.
AFP Demonstranten vrezen dat zij de dupe zullen zijn van de grens.
AFP6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Erwin Van Roy

  Peter en David jullie steken steeds de fout bij de EU maar het zijn de Britten de weg willen. Moeten wij dan betalen omdat de Britten weg willen. Word wakker AUB als je weg wilt van de EU verhuis de het VK maar stop met de waarheden om te draaien.

 • Peter Dekeyzer

  Beide landen willen geen harde grens. De EU ook niet maar hun wetten zijn niet in orde. De EU is 1 groot misverstand.

 • Frank Joos

  Mogen ze van mij direkt rond België zetten.

 • Karel Dierckx

  Het VK wil de controle over de eigen grenzen terug in handen krijgen, David. Prima, maar dat kan niet betekenen dat de EU de controle over haar grenzen in handen van het VK moet geven - en dat is wel waar de backstop op aanstuurt.

 • wim Goossens

  Waarom alle schuld op Europa schuiven ??? Het is het Verenigd Koninkrijk dat uit de EU wil stappen ... of moeten wij allemaal de grillen van het VK voor lief nemen ??? Ierland heeft niet gevraagd van uit de EU te stappen... Draai de waarheid nu eens niet om ...