Democratische Partij zwakt gewicht van "superafgevaardigden" bij VS-voorverkiezingen af

Bernie Sanders en Hillary Clnton
REUTERS Bernie Sanders en Hillary Clnton
Het bestuur van de Democratische Partij (DNC) in de VS heeft vandaag het systeem voor de investituur van een presidentskandidaat hervormd, in het bijzonder door de rol van de "superafgevaardigden" af te zwakken. Daar was veel te doen bij de laatste presidentiële voorverkiezingen.

In de voorverkiezingen maken de kiezers uit welke kandidaat van hun partij het tegen de concurrentie van buiten de eigen partij moet opnemen. Dit doen ze door achter die kandidaat staande afgevaardigden van de staat naar de nationale partijconventie te sturen. Daar is een absolute meerderheid vereist.

Maar bovenop die verkozen afgevaardigden zijn er ook "superafgevaardigden" die op de Conventie mogen stemmen. Die superafgevaardigden zijn overwegend partijdignitarissen en -bonzen.

In 2016 waren zij aan Democratische kant met ongeveer 700 stuks op in totaal zowat 4.700 afgevaardigden. Meer dan tachtig procent stond achter ex-minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton. Zij haalde het ook. De aanhangers van haar uitdager Bernie Sanders waren over de rol van de "superafgevaardigden" niet te spreken.

De DNC heeft nu beslist dat zij op de Conventie niet meer mogen stemmen. Tenzij in het zeldzame geval dat men er niet uitraakt.
11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • luc baken

  die "democraten " hier zijn wel erg kort van geheugen ; de laatste maand dat obama president was wou hij er nog snel een oorlogje tegen de russen uithalen . Trump is met geen enkel land in oorlog ... uniek in de amerikaanse geschiedenis

 • Wilfried Vanden Berg

  Inderdaad,als Hillary de verkiezingen had gewonnen, dan was er overal oorlog.Zij is nog oorlogszuchtiger dan de vorige presidenten Busch en wijlen Johnson in de jaren 60'.

 • Jo Desk

  Luc, Trump is anders heel goed bezig om de rest van de wereld tegen zich op te zetten. China, Mexico, Canada, Noord-Ierland, Turkije, Iran, Irak, Europa. Als een land niet braafjes ja-knikt begint hij te roepen over een allesvernietigende Amerikaanse overmacht 'dat de rest van de wereld nooit gezien heeft'. 'The Great Negotiator' kent niks van onderhandelen, enkel bullebak, schofferen, kleineren en name-calling. Trump kan niet om met opmerkingen, vragen en kleinste kritiek.

 • serge vansteenkiste

  Democraten zijn niet oorlogsgezind Republikeinen wel om de eenvoudige reden dat zij altijd gesteund worden door de wapen industrie, droom maar verder Lionel Luc en Trump aanhangers met deze zot kon het er allang opgezeten hebben en hij heeft nog tijd om het te doen zijn termijn als president zit er nog niet op.

 • philippe dierickx

  De democraten terug aan de macht in de VS is het slechtste wat de wereld en zeker europa kan overkomen. Nadat ze heel het midden oosten en N afrika in brand hebben gestoken met daaruit voortkomende migratie stromen richting europa zouden ze nog wel een robbertje met de russen willen.