Democratie onder druk: "Terugkeer van de IJzeren Vuist"

Groen: vrij, geel: gedeeltelijk vrij, paars: niet vrij.
kos Groen: vrij, geel: gedeeltelijk vrij, paars: niet vrij.
2014 was op z'n zachtst gezegd een slecht jaar voor democratische waarden. Oplaaiend terrorisme in het Midden-Oosten en brutale dictators duwen opgebouwde successen terug de dieperik in. Dat blijkt uit een nieuw rapport van Freedom House.

Volgens Freedhom House -dat elk jaar een rapport uitbrengt met de status van de politieke rechten van elk land - stagneert de vooruitgang van democratische waarden. De democratie staat onder druk. Terrorisme in Afrika en het Midden-Oosten verpletteren opgebouwde waarden en normen. Ook de democratische voortuitgang in het Westen is afgelopen jaar gestopt.

Uitzondering
Het enige land dat echt vooruitgang boekte, was Tunesië. Het eerste Arabische land dat zich volgens Freedom House echt vrij mag noemen - sinds Libanon 40 jaar geleden weggleed in een burgeroorlog. Een nieuwe grondwet, consensus-gedreven overheid, en vrije verkiezingen zorgden voor een nieuwe status voor Tunesië.

Poetin
Rusland, Nigeria, Egypte en Hongarije doen het beduidend slechter. Politieke waarden als vrijemeningsuiting, het middenveld en de rechtsstaat kregen het hard te verduren volgens de organisatie. De annexatie van de Krim en de betrokkenheid van Rusland in de oorlog in Oekraïne zijn volgens Freedom House een zware tegenslag.

Sinds 2006 zijn het aantal landen dat er op achteruitgaan groter dan de progressieve landen.  

Verkiezingen in Tunesië.
REUTERS Verkiezingen in Tunesië.

Slechts 40% van wereldbevolking leeft in vrij land

Freedom House


Een andere opmerkelijke vaststelling in het rapport is dat er sinds de jaren '90 ontzettend weinig democratieën zijn bijgekomen.