Democraten willen tolk Trump op top met Poetin horen: "Achterhalen wat er exact gezegd is in de naam van de VS"

De Amerikaanse tolk Marina Gross (links) vertaalde voor Trump tijdens zijn privéontmoeting met de Russische president Poetin.
AFP De Amerikaanse tolk Marina Gross (links) vertaalde voor Trump tijdens zijn privéontmoeting met de Russische president Poetin.
Democratische parlementsleden hebben vandaag druk gezet om de tolk van Donald Trump te laten getuigen voor het Congres over de ontmoeting tussen de president van de Verenigde Staten en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin in Helsinki. Trump kreeg felle kritiek omdat hij zich te slap zou opgesteld hebben tegenover de Russische president.

De twee presidenten ontmoetten elkaar maandag gedurende twee uur in de Finse hoofdstad. Er waren enkel twee vertalers aanwezig en de Democraten menen dat de vrouw die de verklaringen van Poetin vertaalde voor Trump, en wellicht nota's nam, cruciale informatie zou kunnen hebben over wat er gezegd is.

"We willen dat de vertaalster voor de commissie komt. We willen de nota's zien", zei de Democratische senator Bob Menendez, lid van de commissie buitenlandse zaken, aan tv-zender MSNBC. "We gaan onze uiterste best doen om erachter te komen wat daar gebeurd is." De Democratische senatrice Jeanne Shaheen zei dat een verhoor van de vertaalster de parlementsleden en het Amerikaanse volk in zijn geheel zou kunnen helpen "om te achterhalen wat er exact is gezegd en beslist in naam van de VS".

De Amerikaanse tolk Marina Gross vertaalde voor Trump tijdens zijn privéontmoeting met de Russische president Poetin.
AP De Amerikaanse tolk Marina Gross vertaalde voor Trump tijdens zijn privéontmoeting met de Russische president Poetin.

Precedent

De opmerkelijke persconferentie van de president van de VS met zijn Russische ambtgenoot in Helsinki deed veel stof opwaaien in de VS, tot in Trumps eigen partij toe. Verschillende parlementsleden waren verbijsterd. Aan Republikeinse zijde zei Bob Corker, de voorzitter van de commissie buitenlandse zaken, dat hij de oproepen begreep om de vertaalster te horen, en dat hij zou nagaan of er precedenten waren.

De woordvoerder van Buitenlandse Zaken, Heather Nauert, liet weten dat er "nog geen formeel verzoek" is ingediend. Maar het is zo goed als zeker dat het Witte Huis het verzoek zal afwijzen. Wellicht zal Trump verwijzen naar zijn presidentiële prerogatieven, en het voorrecht dat een president niet kan verplicht worden om te onthullen wat hij in een privégesprek heeft verklaard.

Pompeo horen

Corker zei dat het wellicht beter zou zijn om minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo te horen, die in Helsinki was met Trump en dus zeker en vast gebrieft werd door de president. Pompeo moet op 25 juli getuigen voor de senaatscommissie. Democraat Richard Blumenthal zei dat hij "het hele nationale-veiligheidsteam, te beginnen met veiligheidsadviseur John Bolton" wil horen over de ontmoeting Trump-Poetin.

Inmiddels verzekerde Trump dat hij aan Poetin zou gezegd hebben dat Russische inmenging in de presidentsverkiezingen onaanvaardbaar is.

 De Democratische senatrice Jeanne Shaheen zei dat een verhoor van de vertaalster de parlementsleden en het Amerikaanse volk in zijn geheel zou kunnen helpen "om te achterhalen wat er exact is gezegd en beslist in naam van de VS".
AFP De Democratische senatrice Jeanne Shaheen zei dat een verhoor van de vertaalster de parlementsleden en het Amerikaanse volk in zijn geheel zou kunnen helpen "om te achterhalen wat er exact is gezegd en beslist in naam van de VS".2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • MICHELINE GEVERS

    Hij zal weer wel de nodige uitvluchten vinden, en verklaren dat hij dat niet zo bedoelde zoals hij het heeft gezegd. En kan hij het niet halen kan hij altijd nog beginnen te dreigen de ,voor hem, belastende personen te ontslaan. HIJ is toch president! En wat zijn volk betreft , die hebben HEM gekozen en moeten verder zwijgen en in onwetendheid leven hoe hij Amerika verkwanselt aan Poetin.

  • Bernaerts Diane

    Is het niet de logica zelve dat die transcripts ter beschikking staan van het Congres en dus het Amerikaanse volk? Privégesprekken over koetjes en kalfjes: ok, maar zodra de gesprekken tussen twee leiders over staatszaken gaan, kàn dat toch niet meer privé zijn, vermits ze beiden de verkozen vertegenwoordigers van hun land zijn en dus ook rekenschap dienen af te leggen aan hun bevolking?