Democraten willen publicatie van Trumps belastingaangifte afdwingen

Richard Neal, de Democratische voorzitter van de commissie Overheidsinkomsten in het Huis van Afgevaardigden, heeft dagvaardingen verstuurd om inzage te krijgen in de belastingaangiftes van president Donald Trump over de afgelopen zes jaar, zowel persoonlijk als zakelijk.
AFP Richard Neal, de Democratische voorzitter van de commissie Overheidsinkomsten in het Huis van Afgevaardigden, heeft dagvaardingen verstuurd om inzage te krijgen in de belastingaangiftes van president Donald Trump over de afgelopen zes jaar, zowel persoonlijk als zakelijk.
De Democraten in het Huis van Afgevaardigden willen minister van Financiën Steven Mnuchin dwingen tot publicatie van de belastingaangiftes van president Donald Trump.

Trump brak met de decennialange gewoonte van presidentskandidaten om hun aangifte bij de fiscus vrij te geven. Trump deed dat niet, ook niet nadat hij zijn intrek in het Witte Huis had genomen.

Dagvaardigingen

De voorzitter van de belastingcommissie van het Huis, Richard Neal, eiste gisteren, onder dreiging van strafsancties, om binnen de week de aangiftes van Trump en van verschillende van zijn bedrijven van de voorbije zes jaar persoonlijk over te maken.

Hij besloot tot dat pressiemiddel nadat de minister van Financiën Stevern Mnuchin deze week had geweigerd de gewenste informatie te verstrekken. “Deze stap zet ik niet lichtvaardig, maar ik geloof dat deze actie de meeste kans van slagen heeft om het gevraagde materiaal te krijgen’’, aldus Neal. “Ik hoop dat het departement meewerkt zodat de commissie snel aan het werk kan.’’

“Wettelijk verplicht”

Er ging ook een dagvaarding naar het hoofd van de federale belastingdienst IRS, Charles Rettig. Ze hebben tot 17 mei de tijd om de financiële gegevens te leveren.

Neal argumenteert dat het ministerie van Financiën wettelijk verplicht is om de belastingaangiftes vrij te geven op vraag van commissievoorzitters. De commissie moet die vraag niet motiveren.

“Niet gemachtigd”

Mnuchin zei in een brief aan Neal dinsdag dat de vraag naar de belastingaangiftes van de commissie "een legitiem wetgevend doel" ontbreekt. Na overleg met het ministerie van Justitie is hij naar eigen zeggen niet gemachtigd om de belastingaangiftes vrij te geven. 
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Michael Aerts

  Laat ons duidelijk zijn dat de onkosten die de golfpartijtjes van de president in Mar el Lago met zich meebrengen alles behalve kosteloos zijn. Alleen al de vluchten, onkosten voor veiligheid, enz maken zijn presidentsschap zeker niet kosteloos mischien zelfs één van de duurste ooit. Wat die ziekelijke jaloezie betreft, die wordt zeker overtroffen door die ziekelijke angst om de echte waarheid van belastingen, schoolresultaten en het Mueller rapport bekend te maken.

 • Cor Dierckx

  Trump doet zijn job van president toch gratis dan draagt hij toch al genoeg bij.

 • johan fransaert

  daar moeten nogal wat lijken in liggen als je ziet hoeveel moeite de huidige administratie doet om publicatie te verhinderen.

 • DIRK VAN BRUSSEL

  vermits we niet weten wat mag en wat kan in de VS kunnen we alleen maar onze onzin op dit forum kwijt gerajen.

 • Fons Casteels

  Het Congress heeft het recht om de belastingaangiftes van president Trump van 2017 en 2018 in te kijken, maar niet die van burger Donald Trump toen die nog geen president was. De Democrats maken van de wetgevende vergadering een soort Controledienst van Belastingen. Die ongezonde nieuwsgierigheid en ziekelijke jaloezie zal ervoor zorgen dat Trump herverkozen wordt.