Democraten willen onderzoeken of Trump machtsmisbruik heeft gepleegd bij aanvallen tegen CNN en Washington Post

Donald Trump.
AP Donald Trump.
De Democraten, die de nieuwe meerderheid in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden vormen, willen zo snel mogelijk onderzoeken of president Trump zijn ambt heeft misbruikt bij zijn aanvallen tegen nieuwszender CNN en de krant The Washington Post. Dat heeft Adam Schiff, de nieuwe voorzitter van de belangrijke Inlichtingencommissie in het Huis, gezegd. 

Concreet zou er onderzocht worden of Trump beide media heeft willen straffen via “instrumenten van de staatsmacht”. Met hun nieuwe meerderheid in het Huis krijgen de Democraten mogelijkheden in handen die ze tot nu toe nog niet hadden. Zo zullen ze onderzoeken kunnen opstarten, getuigen onder ede oproepen en documenten en e-mails opvragen. “Het is onze verantwoordelijkheid dit alvast te onderzoeken”, zal Schiff vanavond in een interview op HBO zeggen.

Trumps gespannen relatie met de pers bereikte deze week een voorlopig hoogtepunt met het afnemen van de accreditatie van CNN-journalist Jim Acosta. Trump noemde CNN en The Washington Post al tientallen keren 'fake news' en suggereerde zelfs dat ze “vijanden van het volk” zijn.

Schiff zou twee opvallende dingen willen onderzoeken. Zo is er de vermeende geheime ontmoeting tussen Trump en de CEO van de Amerikaanse post waarbij de president haar gevraagd zou hebben de posttarieven voor Amazon te verdubbelen. “Dit lijkt een poging van de president om de instrumenten van de staat te gebruiken om Jeff Bezos en The Washington Post te straffen”, aldus Schiff. Bezos is de oprichter en CEO van Amazon en eveneens eigenaar van de krant en in die mate niet Trumps beste vriend.

De president verklaarde al vaker dat het miljoenenverlies dat de US Postal Service jaarlijks maakt, deels aan Amazon ligt, hoewel experten, maar ook Trumps eigen economische medewerkers, die idee naar de prullenbak verwijzen.

Het andere onderzoek zou gaan over de vraag of Trump geprobeerd heeft de fusie tussen AT&T en Time Warner, de eigenaar van CNN, tegen te houden, met als doel het straffen van de tv-zender. 

Jeff Bezos is naast eigenaar van Amazon ook de baas bij The Washington Post.
EPA Jeff Bezos is naast eigenaar van Amazon ook de baas bij The Washington Post.26 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • DIRK VAN BRUSSEL

  Guy, U denkt dat alleen de Senaat iets kan beslissen en onderzoeken ? Wordt wakker.

 • Guy Van Becelaere

  Guido Bervoets de oppositie heeft helemaal niets in handen zonder de senaat staan ze nergens en als ze gaan tegenwerken wanneer de republikeinen voorstellen indienen die de bevolking ten goede komen zoals infrastructuur en dergelijke dringend nodig zullen ze binnen 2 jaar afgestraft worden, en wees maar zeker dat de Trump administratie niet stil zit ze houden iets achter de hand om de nep democraten de genade slag te geven binnen 2 jaar

 • eddie deleener

  Kleuters zijn het die democraatjes, onderzoekje hier onderzoekje daar en ze vinden weer niks...blijven proberen

 • dominique castelein

  de linksen,socialisten en groenen,hebben jaren geijverd om vreemdelingen binnen te laten,te onderhouden en te pamperen,vandaag stemmen die zelfde linksen voor extreem rechts en rechts omdat diezelfde linkse mens het meeste betaalt via belastingen om die vreemdelingen te onderhouden,nu beginnen ze dat te beseffen,redelijk laat

 • Wesley Gevaert

  Het werd tijd. Go democrats.