Democraten willen akte van beschuldiging tegen Trump: “Voldoende basis om impeachment in gang te zetten”

AFP
De Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, vindt dat er voldoende grond is om de afzettingsprocedure tegen president Trump formeel in gang te zetten. Ze heeft daarom de voorzitter van de commissie voor Justitie van het Huis van Afgevaardigden gevraagd aanklachten op te stellen die tot afzetting zouden moeten leiden.

Volgens Pelosi heeft Trump in strijd met de grondwet gehandeld en zich schuldig gemaakt aan machtsmisbruik voor eigen politiek gewin. “In de Verenigde Staten staat niemand boven de wet,” aldus de Democrate die op een meerderheid van haar partij in het Huis kan rekenen. “De president laat ons geen andere keuze dan handelen want hij heeft opnieuw geprobeerd onze verkiezingen te corrumperen voor zijn eigen gewin”, zei ze nog in een  verklaring.

Trumps daden gingen ernstig tegen de grondwet in, aldus de toppolitica.”De feiten zijn onweerlegbaar: de president heeft zijn macht misbruikt voor persoonlijk gewin, onze nationale veiligheid ondergraven en de integriteit van onze verkiezingen op het spel gezet”, door militaire hulp en een ontmoeting in zijn Kantoor te laten afhangen van een onderzoek naar zijn politieke rivaal.

Derde president

Het opstellen van de artikels voor een impeachment is een voorwaarde voor een latere stemming in de plenaire vergadering van het Huis van Afgevaardigden. Daar zijn de Democraten in de meerderheid. Indien het Huis voor stemt wordt Trump de derde Amerikaanse president die dit overkomt. Geen enkel Amerikaans staatshoofd is echter officieel uit zijn ambt gezet, de Democraat Bill Clinton kwam er het dichtst bij.

Als er een meerderheid in het ‘lagerhuis’ van het Amerikaanse parlement tot stand komt, en dat geldt als waarschijnlijk, dan verschuift het dossier naar de Senaat. Het geldt echter als onwaarschijnlijk dat Trump in de nu door Republikeinen gedomineerde Senaat wordt afgezet.

Over een verdere kalender sprak Pelosi zich niet uit. Maar er zijn speculaties dat de plenaire vergadering nog deze maand zou stemmen. De Senaat komt dan in het begin van het nieuwe jaar aan zet.

Als u me in beschuldiging wil stellen, doe dat dan meteen en rap, zodat we een rechtvaardig proces krijgen in de Senaat

Amerikaans president Trump

“De Niets Doende Democraten hebben gisteren een historisch slechte dag in het Huis gehad”, tweette Trump. “Zij hebben niets voor een dossier van inbeschuldigingstelling”. “Maar niets is belangrijk voor hun, ze zijn gek geworden. Daarom zeg ik, als u me in beschuldiging wil stellen, doe dat dan meteen en rap”, zo tweette het staatshoofd, “opdat we een rechtvaardig proces krijgen in de Senaat en ons land weer aan de slag kan gaan.”

Telefoontje met Oekraïense collega

In de zomer heeft Trump in een telefoontje met zijn Oekraïense collega Volodymyr Zelenksy gevraagd “zich te buigen” over de vroegere Democratische vicepresident Joe Biden, die goed geplaatst is om het tegen hem op te nemen bij de slag om het Witte Huis volgend jaar.

Hoge ambtenaren hebben in het Congres getuigd dat een uitnodiging van Zelensky op het Witte Huis afhankelijk werd gemaakt van het aankondigen van een onderzoek naar Biden. Bovendien is enkele dagen voor dat telefoongesprek militaire hulp ter waarde van bijna 400 miljoen dollar bevroren.

“Nancy Pelosi en de Democraten zouden zich moeten schamen”, tweette woordvoerster Stephanie Grisham van het Witte Huis”. “Wij wachten ongeduldig een rechtvaardig proces in de Senaat af.” 
18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jan Boden

  Ze zouden beter hun tijd besteden om mee het land te besturen in plaats van mekaar wat vliegen af te vangen. Wat heeft de gewone Amerikaan nu aan heel dit circus ? Nougabollen.

 • Fons Casteels

  Het juridisch comité dat moet beslissen, is even vooringenomen als heel de rest van het Democrats-circus. De Democrats hebben dat comité samengesteld: vier professoren recht: drie aangeduid door de Democrats, één door de Republicans. Eén van de Democrats-professoren, ene Pamela Karlan, haalde al ongelooflijk smerig uit naar Barron Trump (de 13-jarige zoon-van). Een pure schande - maar toch mag ze in het comité blijven zitten.

 • Christian Deckers

  Deze procedure is een geschenk voor Trump, zelf had hij geen beter scenario kunnen bedenken om zijn herverkiezing te garanderen. In de tijd schuift alles enkel richting verkiezingen en in de cruciale weken juist voor die verkiezingen zal de Senaat de Democraten in het ongelijk stellen en zal Pelosi zich dienen te verontschuldigen. Overtuiging, waarheid en recht staan allen los van elkaar.

 • Steven Snijckers

  Tijd verspelen en belastingsgeld verspelen is het spelletje van de linkse partij....... ze zouden toch goed moeten beseffen dat de meerderheid in de VS Trump door en door steunt en dat hij herkozen zal worden, zonder probleem...(misschien omdat er geen sterke kandidaten rondlopen). Trump houdt zijn belofte na......niet zoals onze politiekers.....De kiezer wint in de VS!

 • Peter Van Cleemput

  Zouden de 'democraten' hier nu extra stemmen mee winnen? Misschien net niet.