Democraten vragen en krijgen evenveel spreektijd als Trump na zijn nationale toespraak vanuit het Witte Huis

Trump zal de natie vanavond plechtig toespreken.
Photo News Trump zal de natie vanavond plechtig toespreken.
Er zal geen ontkomen aan zijn vanavond om 21 uur lokale tijd in de Verenigde Staten: Donald Trump spreekt dan live op alle grote tv-zenders voor het eerst de natie toe vanuit het Oval Office in het Witte Huis. Tot afgrijzen van de Democraten, die vrezen dat de president minutenlang voor het hele land fake news de huiskamer in kan sturen. Zij vroegen - en kregen ondertussen - daarom even veel spreektijd als Trump zelf.

Trump zal, hopend dat het plechtstatige van het Oval Office zijn argumenten kracht bij kan zetten, de bevolking vanavond proberen te overtuigen van zijn standpunt in de aanslepende begrotingsdiscussie: de grensmuur met Mexico moet er absoluut komen. Waarschijnlijk zal Trump het hebben over een “humanitaire crisis van nationale veiligheid” aan de grens, waarvoor alleen de muur een oplossing kan bieden.

De toespraak van de president zal om 21 uur - 3 uur vannacht bij ons - live uitgezonden worden op alle Amerikaanse netwerken, gaande van NBC over ABC, CBS, CNN en Fox News tot MSNBC. Ook de gewone zenders onderbreken er dus hun normale programmatie voor. De toespraak van de president uitzenden is uiteraard niet verplicht, maar geen enkele zender wilde achterblijven, zo bleek gisteren bij de aankondiging. 

"Vol met fouten en hatelijkheden”

De Democratische partij kwam meteen in het verweer. De nieuwe voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, eiste op Twitter dat “de Democraten meteen even veel zendtijd krijgen” als Trump. Zij vreesde dat “als zijn vorige toespraken een voorteken zijn”, Trumps toespraak “vol met fouten en hatelijkheden” zal zitten. Pelosi kreeg uiteindelijk gelijk en zal Trump samen met Senaatsfractieleider Chuck Schumer van antwoord dienen. Zij zullen hun toespraak vanuit het Capitool geven, waar het Huis en de Senaat zetelen.

Een officiële toespraak vanuit het iconische kantoor in het Witte Huis, live in alle Amerikaanse huiskamers, is een plechtige gelegenheid die niet vaak voorkomt. Trumps voorganger Barack Obama sprak de natie in acht jaar tijd drie keer toe, een eerste keer over de olieramp in de Golf van Mexico, niet veel later om het einde van de Amerikaanse gevechtsoperaties in Irak aan te kondigen, en in 2015 een laatste keer over het terrorisme. Toen Obama in 2014 een toespraak over migratie wilde houden, weigerden de belangrijkste tv-zenders die uit te zenden.

AP1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • louis lievens

    Ik snap niet dat de amerikanen zo achter die trump blijven staan,hij stort amerika samen met de hele aardbol de dieperik in.