Democraten roepen opnieuw op tot afzetting Trump na verklaringen Mueller

Verschillende prominente leden van de Democratische partij roepen opnieuw op om de procedure van impeachment tegen de Amerikaanse president Donald Trump op te starten. Het is de verantwoordelijkheid van het Congres om op te treden tegen de "misdaden" van Trump, klinkt het.

De oproep komt er nadat de speciaal aanklager Robert Mueller voor het eerst verklaringen heeft afgelegd over zijn onderzoek naar de Russische inmenging bij de presidentsverkiezingen in 2016 en de banden met de campagne van Trump.

Mueller kondigde aan dat zijn onderzoek officieel is afgerond en herhaalde nog eens dat Trump en zijn team niet samenspanden met Rusland. Nog volgens de magistraat "zou hij het hebben gezegd als hij ervan overtuigd was geweest dat president Donald Trump duidelijk een misdaad had begaan". "Wij konden echter niet uitmaken of de (Republikeinse) president al of niet een misdrijf heeft gepleegd". Hij verklaarde wel dat een president "kan worden vervolgd voor een federale overtreding als hij nog in functie is".

“Alle opties op tafel”

"Gezien speciaal aanklager Mueller niet in staat was om strafrechtelijke aanklachten te doen tegen de president, komt het aan het Congres toe een antwoord te geven op de misdaden, leugens en verkeerd handelen van president Trump. En wij zullen dit doen", zei de (Democratische) voorzitter Jerry Nadler van de commissie voor Justitie in het Huis van Afgevaardigden.
Nadler verklaarde niet dat hij de procedure voor impeachment (afzetting, red.) zou opstarten, maar zei wel dat alle opties op tafel liggen en dat niets uitgesloten mag worden.

Nancy Pelosi liet weten dat verschillende leden van het Congres de president willen afzetten. "We willen doen wat juist is en wat resultaten oplevert", aldus de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. 

“Wettelijke en morele verplichting om afzettingsprocedure op te starten”

Ook senatoren Elizabeth Warren, Corey Booker en Kamala Harris zijn voorstander van een afzetting, net zoals Democratische prominenten als Beto O'Rourke en Pete Buttigieg. "Het statement van Robert Muller is duidelijk: het Congres heeft een wettelijke en morele verplichting om de procedure onmiddellijk op te starten", aldus Booker.

Trump reageerde zelf in een tweet. "Niets verandert met het Mueller-rapport. Er was onvoldoende bewijs en daarom is, in ons land, een persoon onschuldig. De zaak is gesloten!", klonk het. 
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • FRIEDA VAN KEYMEULEN

  Daar zijn ze weer, de Trump lovers! FREDERIC, lees eens goed, Mueller zegt dat hij wel een vermeden heeft maar er zijn [tot nu toe nog] geen bewijzen gevonden en dus geen strafvervolging voorgesteld. Trump, Bolton en Pompeo kunnen alleen vermoeden en verdenken. En op die basis zijn er strafheffingen gekomen en worden zwarte lijsten opgesteld. Waarmee Trump zichzelf trouwens in de voet schiet want hij straft zijn eigen burgers!

 • Fons Casteels

  Wie de moeite doet om de volledige tekst van Mueller's ontslag te lezen, ziet er dit staan: "...We did not, however, make a determination as to whether the president did commit a crime..." Er is dus GEEN bewijs dat Trump iets onwettigs heeft gedaan. Mueller heeft gedurende twintig maanden, en met 15 speurders, gezocht naar zo'n bewijs. Dat hij nu zo expliciet zegt dat hij niks heeft gevonden, moet hard aankomen bij de Trump bashers.

 • Emile De Smedt

  De dames heren mogen eens beginnen met politiek te bedrijven.Pers mag ook beleid volgen.Nu is Trump geen almachtige maar zet wel Amerika op sporen.Werklooosheid is nooit zo laag geweest wat op zich al prestatie is na de Clinton met sigaar en liefje,en Hillary die om de haverklap relaties met dubieuze staatslui aanging.Wat heeft Obama er echt van gebakken.Mag ook uitgepluisd.

 • didier vandevyver

  ze zullen wachten tot hij zich herkiesbaar stelt

 • piet devlieger

  Het liedje van de democraten met hun roep voor impeachment begint stilaan echt wel afgezaagd te geraken. Drie vierde van zijn ambtstermijn is voorbij en ze zijn er nog altijd niet over dat ze de verkiezingen verloren hebben.