Democraten raadplegen psychiater over mentale gezondheid Trump

EPA
Een tiental Amerikaanse Congresleden, het merendeel Democraten, hebben in december een hoogleraar psychiatrie van de Yale University geraadpleegd over de mentale gezondheid van president Donald Trump. Dat weten Politico en CNN.

Ook een niet bij naam genoemde Republikeinse senator zou zich bij de groep gevoegd hebben om professor Bandy Lee te horen en vragen te stellen over haar boek 'The Dangerous Case of Donald Trump'. Dat is een verzameling van essays van psychiaters die de psychologische toestand analyseren van de Republikeinse president.

"De verkozenen verklaarden zich zorgen te maken over het gevaar dat uitgaat van de president, het gevaar van zijn mentale instabiliteit voor het land," vertelde ze CNN.

Witte Huis-woordvoerster Sarah Sanders noemde de twijfels over Trumps mentale geschiktheid "beschamend en lachwekkend". "Als hij ongeschikt was, zou hij waarschijnlijk niet staan waar hij staat, en zou hij niet de beste groep kandidaten hebben verslagen die de Republikeinse partij ooit gehad heeft", waarmee ze verwees naar de voorverkiezingen van 2016.

Witte Huis-woordvoerster Sarah Sanders.
Getty Images Witte Huis-woordvoerster Sarah Sanders.

In het Huis van Afgevaardigden hebben 57 Democraten ook een wetsvoorstel ondertekend voor de oprichting van een speciale parlementaire commissie, die zich zou moeten buigen over de vraag of Trump psychologisch of fysiek in staat is om zijn taken uit te voeren.

Het 25ste amendement van de Amerikaanse grondwet voorziet in de mogelijkheid om een president af te zetten, als de vicepresident en de helft van de administratie verklaren dat de president niet geschikt is om zijn ambt uit te oefenen. De vicepresident neemt in dat geval zijn functie over. Als de president bezwaar maakt, moet het Congres de machtsoverdracht met twee derde van de stemmen bevestigen.
16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Diane Bernaerts

  Wim Helsen: als Trump wordt afgezet wordt hij niét vervangen door Hillary, maar door Pence, dus met democraat/republikein of links/rechts heeft dit niets te maken. Pence is zelfs een aartsconservatief, maar zelfs dàt zou momenteel minder erg zijn dan gekke Trump.

 • Philippe Deckers

  Trump heeft toch maar gewonnen en de linkse azijnpissers zijn nog altijd niet bekomen...

 • Yvette Van Vaerenbergh

  En zo met roddel kan de pers het gegeven verdoezelen dat Trump een klimaat geschapen heeft dat de beurs over de ganse wereld uitstekende resultaten boekt en dat hij reeds meer verwezenlijkt heeft op een jaar als zijn voorganger op 8 .

 • Frida Lits

  Kinderen toch

 • Christina Van Dyck

  Ik denk ook dat er een paar vijzen aan los staan. Dat is wel gevaarlijk voor een man met zoveel macht.