Democraten nomineren Nancy Pelosi (78) dan toch voor voorzitterschap Amerikaans Huis van Afgevaardigden

Nancy Pelosi zetelt al meer dan 30 jaar in het Huis en was van 2007 tot 2011 al eens voorzitter.
AFP Nancy Pelosi zetelt al meer dan 30 jaar in het Huis en was van 2007 tot 2011 al eens voorzitter.
De Democraten hebben de 78-jarige Nancy Pelosi officieel genomineerd als kandidaat voor het voorzitterschap van het Huis van Afgevaardigden. Dat meldden Amerikaanse media.

De 78-jarige veterane uit Californië, al decennialang een Democratisch boegbeeld in het parlement, werd woensdag door haar partijgenoten genomineerd voor de functie met 203 tegen 32 stemmen.

De afgelopen weken spraken enkele Democraten in het Huis zich uit tegen een kandidatuur van Pelosi. Ze oordeelden dat het tijd werd voor een jongere kandidaat. Pelosi kon enkele critici toch ompraten. Bij de verkiezing in januari kan ze zich maar weinig tegenstemmen uit het eigen kamp veroorloven. Ze heeft 218 van de 435 stemmen nodig. De Democraten hebben met 234 zetels een meerderheid.

De eigenlijke verkiezing in het Huis van Afgevaardigden vindt plaats in januari, wanneer de nieuw verkozen parlementsleden voor het eerst samenkomen.

Lange carrière

Pelosi zetelt meer dan dertig jaar in het Huis en was van 2007 tot 2011 al eens voorzitter. De Republikein John Boehner nam die functie van haar over na de verkiezingsnederlaag van de Democraten tijdens de Congresverkiezingen van 2010. Het voorzitterschap van het Huis van Afgevaardigden is na de president en vicepresident, de machtigste politieke functie in de VS. 

De Amerikaanse president Donald Trump had eerder in november al gezegd dat Pelosi het verdient om voorzitter van het Huis van Afgevaardigden te worden.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Marie-Anne Vermeersch

    Vandaar het idee van NV-A om ons steeds langer te doen werken.

  • daniel d'hulst

    Kan het nog ouder ?