Democraten kondigen resolutie tegen uitroepen noodtoestand aan

Nancy Pelosi
EPA Nancy Pelosi
De Democratische partij wil de noodtoestand, die president Trump uitriep om een muur langs de grens met Mexico te bouwen, in het Congres aanvechten. In een brief riep voorzitster Nancy Pelosi van het Huis van Afgevaardigden woensdag (plaatselijke tijd) de verkozenen op een resolutie daartoe te steunen.

De resolutie is uitgewerkt door het Democratische Congreslid Joaquin Castro uit Texas wiens familie Mexicaanse wortels heeft. Het is de bedoeling de tekst morgen in te dienen om dan midden maart erover te kunnen stemmen.

Volgens Pelosi ondergraaft de beslissing van Trump de scheiding der machten. Door de nationale noodtoestand uit te roepen, kan de president buiten het Congres om middelen vrijmaken om de door hem zo gewilde - maar miljarden dollars kostende - muur te bouwen.

Veto

In het Huis van Afgevaardigden hebben de Democraten de controle en kan de resolutie aan een meerderheid geraken. In de Senaat beschikken de Republikeinen over de meerderheid. Zelfs wanneer de tekst het daar toch haalt, kan Trump zijn veto stellen. Om dit ongedaan te maken, is in beide kamers van het Congres een tweederdemeerderheid vereist, wat als onwaarschijnlijk geldt.

Eerder deze week hebben zestien Amerikaanse staten een klacht bij een federale rechtbank ingediend tegen de beslissing van Trump. Ze zeggen dat het staatshoofd het land in een “constitutionele crisis" heeft gestort. 
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Guido Pintens

  er wordt hier al meer dan 2 jaar beweerd dat de Democraten hun verlies niet kunnen verkroppen omdat Trump president werd en niet Clinton. Nu het huis in handen is na 2 jaar, en ze Trump wat dwars kunnen liggen zouden we moeten zeggen dat de Trumpfans niet tegen hun verlies kunnen. Terecht toch? Maar ja, zo redeneren z'n fans duidelijk niet. Enkel Trump heeft ALTIJD gelijk, en al de rest kan gewoon de boom in

 • Peter Bonacasa

  Trump " ik moest de noodtoestand niet uitroepen om een muur te bouwen". Aangezien hij het toch doet toont aan dat hij liegt en er helemaal geen noodtoestand is.

 • Steve Van der Vekens

  Ouder worden is onaanvaardbaar voor politica welke zich daarom willen wreken op mooie, al dan niet, jonge mensen. U hebt uw versheidsdatum overschreden. Trump echter niet, maar dat komt omdat Trump is zoals hij altijd geweest is. Loopt niet met een rot geweten rond, want het is dat wat uiterlijk aan je begint te wreten.

 • Jan De Schutter

  De acties van de democraten wijzen er dus op dat Trump het bij het rechte eind heeft...

 • Christine Laevers

  Paul Snemmel : als Sanders of een Pelosi zich omringen met jonge adviseurs ? Jonge democratische kandidaten zijn er nu nog wel. Seffens misschien minder.