Democraten geven eigen FBI-memo vrij waarin Rusland-onderzoek wordt verdedigd

EPA
De Democraten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hebben hun eigen memo over het FBI-onderzoek naar Russische inmenging in de presidentscampagne van 2016 vrijgegeven. President Trump had daar eerder zijn veto tegen gesteld en had enkel een Republikeinse memo vrijgegeven. Dat document was bijzonder kritisch voor de FBI en volgens Trump werd hij daarin volledig vrijgepleit.

De parlementscommissie over de inlichtingendiensten had weken geleden al unaniem beslist om naast de Republikeinse memo ook de Democratische tegenversie vrij te geven, maar Trump weigerde dat. Toch had het Amerikaanse volk het recht om naast de Republikeinse argumenten ook de Democratische te lezen. 

De Republikeinse nota - opgesteld door de medewerkers van de voorzitter van de Inlichtingencommissie in het Huis Devin Nunes - beticht de FBI en het ministerie van Justitie er onder meer van dat ze een rechter hebben misleid in een poging om Carter Page - een adviseur buitenlands beleid in het campagneteam van Trump - te mogen bespioneren. De memo zegt dat het ministerie van Justitie en de FBI om die toestemming te krijgen, zich op informatie hadden gebaseerd die was vergaard door Christopher Steele, een vroegere Britse spion, die een dossier had samengesteld in opdracht van het campagneteam van Hillary Clinton. Dat toonde volgens de Republikeinen duidelijk een anti-Trump partijdigheid aan.Volgens Democraten en de FBI zelf was het document gestoeld op halve waarheden en hele leugens.

In de zaterdag vrijgegeven Democratische memo, een document van tien pagina's langluidt het echter dat de FBI zijn onderzoek naar banden met Rusland onder leden van de Trump-campagne al had gelanceerd nog voor het bureau het dossier van Steele had gekregen. De nota zegt onder meer ook dat het verzoek van de FBI om Page te mogen bespioneren en drie daaropvolgende verlengingen door vier verschillende rechters werden goedgekeurd die allemaal door Republikeinse rechters werden aangesteld. De speurders gebruikten enkel sommige elementen uit het dossier om hun aanvragen voor de vernieuwingen te ondersteunen, maar zouden daarbij wel te kennen hebben gegeven dat de informatie komt van een gepolitiseerde bron. De zwaarste beschuldigingen van Steele werden niet gebruikt om een machtiging van de rechtbank te krijgen, wordt ook benadrukt.  
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • George Duch

  De Dems die de president aanvallen, zijn maar half zo grof als wat de GOP deed bij de vorige potus, alleen hebben ze véél meer ammo. En de FBI dient, net zoals de politie hier, spelregels te volgen met betrekking tot het onderzoeken van klachten. Of ze in Fla fouten hebben gemaakt heeft niets te maken met de werking van de FBI aan de andere kant van de USA.

 • Fons Casteels

  De Democrats noch de FBI hadden ooit gedacht dat Trump de verkiezingen zou winnen. Ze hebben dus niet de moeite gedaan om de bewijzen van hun illegale smeerlapperij te doen verdwijnen. Maar helaas voor hen: de kiezer heeft er anders over beslist. Gevolg: Trump heeft het ultrageheim vonnis van de Fisa-rechtbank in handen gekregen. Heel Amerika weet nu welke leugens de FBI én de regering-Obama gebruikt hebben om het verkiezingsteam van Trump te mogen afluisteren.

 • Pete Schoonhuys

  Deze memo ontkracht de memo van Nunes compleet. Dezelfde memo die Obama en Clinton binnen de kortste keren achter de tralies zou brengen. Niet dus. De zoveelste miskleun van de Republikeinen...

 • Marc Camp

  Piet Reus, laten we intellectueel eerlijk zijn. Als het democratisch document vol vertrouwelijke info stond dan was dit voor het republikeins document evenzo. Dus eerlijkheidshalve werd het democratisch document vrij gegeven. In een democratie is het normaal dat men de klokken hoort luiden vanuit beide richtingen. Eenzijdig bericht is enkel bij dictators een must. Wat eigelijk meer zegt over Trump dan over de democraten.

 • dominique castelein

  wanneer zullen die democraten nu eens stoppen met de President aan te vallen,de FBI had haar beter bezig gehouden met Cruz ipv de President aan te vallen,linkse zijn slechte verliezers,wij ondervinden dat ook in Europa,de tijd van uit te delen is voorbij,dat willen die linkse graaiers niet inzien