Democraten én Republikeinen maken brandhout van Trumps optreden: "Een van meeste schandelijke optredens van een Amerikaanse president ooit"

AP
Critici van de Amerikaanse president Donald Trump hebben verbijsterd gereageerd op diens persconferentie met Vladimir Poetin in Finland. Democraten verwijten de president de kant te kiezen van de Russische leider en het advies van zijn eigen inlichtingendiensten te negeren. En zelfs in zijn eigen Republikeinse partij is de kritiek niet mals.

Trump liet blijken er niet van overtuigd te zijn dat Rusland heeft geprobeerd de verkiezingen van 2016 te beïnvloeden, zoals zijn inlichtingendiensten denken. Ook stelde hij dat beide landen schuld hebben aan de slechte onderlinge relatie. Voormalig CIA-directeur John Brennan noemde het optreden van de president "verraderlijk" en concludeerde dat Trump "volledig in de zak van Poetin zit".

Chuck Schumer, de Democratische leider in de Senaat, noemde het optreden van Trump "gevaarlijk en zwak". Hij vraagt zich af waarom de president "de belangen van Rusland boven die van de VS plaatst". De Democraat Adam Schiff concludeerde dat Poetin het kritiekloze optreden van Trump zal opvatten als "groen licht" voor verdere inmenging.

Bombastisch

Ook partijgenoten spaarden Trump niet. Senator Lindsey Graham noemde het "een gemiste kans" dat Trump de Russen niet verantwoordelijk hield voor inmenging in de presidentsverkiezing. "Dit antwoord van president Trump zal door Rusland worden gezien als een teken van zwakte en veel meer problemen creëren dan het oplost." De Republikeinse senator Jeff Flake sprak over een "beschamend" optreden.

De president maakte de bewuste keuze om een tiran te verdedigen tegen gerechtvaardigde vragen over de persvrijheid, en om Poetin een platform te geven om nieuwe propaganda en leugens te verspreiden

John McCain

Ook John McCain brandde de persconferentie volledig af. "Het was een van de meeste schandelijke optredens van een Amerikaanse president ooit. De top in Helsinki was een tragische vergissing."

Volgens McCain kon en wilde Trump niet op tegen Poetin. "Na het bombastische en het wispelturige gedrag van Trump in Brussel en Groot-Brittannië, is deze persconferentie een dieptepunt in de historie van het Amerikaanse presidentschap. Niet alleen bleek president Trump niet in staat om in verzet te komen tegen Poetin, hij leek het ook niet te willen. De president maakte de bewuste keuze om een tiran te verdedigen tegen gerechtvaardigde vragen over de persvrijheid, en om Poetin een platform te geven om nieuwe propaganda en leugens te verspreiden", aldus nog McCain. "Geen enkele eerdere president heeft zich zo verlaagd voor een tiran."

Geen bondgenoot

"De president moet beseffen dat Rusland onze bondgenoot niet is", zegt dan weer Paul Ryan, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. "Het lijdt geen twijfel dat Rusland zich gemengd heeft in onze verkiezingen en nog altijd probeert om de democratie hier en de rest van de wereld te ondermijnen", klinkt het nog. "De VS moeten Rusland verantwoordelijk stellen en een einde maken aan deze gemene aanvallen op de democratie."

Ryan gaat daarmee in tegen de verklaringen die Trump op de persconferentie in Helsinki aflegde. "Er was geen collusie. Dit heeft een negatieve impact gehad op de relatie tussen de twee grootste kernmachten in de wereld. Het is belachelijk wat er gebeurt met het onderzoek", deelde Trump mee. "We voerden een briljante campagne en dat is waarom ik president ben."

Later beklemtoonde Trump op Twitter dat hij "een immens vertrouwen" heeft in de Amerikaanse inlichtingendiensten. "Zoals ik vandaag en al zovele keren eerder heb gezegd, heb ik een immens vertrouwen in mijn inlichtingenmensen", tweette de Amerikaanse president. "Maar ik erken ook dat, om een betere toekomst te bouwen, we ons niet alleen op het verleden mogen focussen. Als de twee grootste kernmachten van de wereld moeten we met elkaar kunnen opschieten."

"Interessante gesprekspartner"

De Russische president Vladimir Poetin heeft na de ontmoeting echter enkel lovende woorden voor zijn Amerikaanse ambtsgenoot. "Hij is een heel competent persoon. Hij kent zijn dossiers, hij luistert en neemt nota van argumenten", zei Poetin over Trump in een interview met de Russische staatstelevisie na hun ontmoeting. "Bij sommige kwesties houdt hij vast aan zijn meningen", stelt de Rus wel. Hij verwijst daarbij naar het beslissing van de Verenigde Staten om zich terug te trekken uit de atoomdeal met Iran.

De Amerikaanse president is ook een "interessante gesprekspartner". "Iedereen denkt dat hij alleen een zakenman is. Ik denk dat dat niet waar is, want hij is al een echte politicus", aldus Poetin. "Hij kan luisteren en begrijpt wat zijn kiezers of het publiek van hem verwachten. Hij levert op dat vlak goed werk."

Een nieuwe ontmoeting tussen beide staatshoofden is nog niet vastgelegd, maar zou snel weer kunnen plaatsvinden in de marge van internationale vergaderingen in Azië of tijdens de G20 in Argentinië in november, gaf Poetin nog te kennen.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.208 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Maria vansant

  En onze politiekers wat vinden jullie daar dan van in plaats van met trump te moeien die democratische werd gekozen. Wat heeft de vorige president positief gedaan dan?

 • Gunther Leonhardt

  Vrede met Rusland, vrede met Noord-Korea, binnenkort vrede in Syrië. De oorlogsgezinde lobbyisten in Washington worden duidelijk nerveus. Ga zo door, Donald!

 • DIRK VAN BRUSSEL

  Twitteren = kwetteren. Zei men vroeger van mensen die maar door bleven jammeren zonder iets fundamenteels te zeggen. Trump blijkt daar een meester in te zijn.

 • Karin Cleymans

  Dat er hier Trump verdedigen gaat mijn petje te boven

 • Gert Van Lancker

  De ene bully wordt overklast door de andere. Nu geeft de Tumpet nog carte blanche aan de russen dat die verder hun goesting mogen doen in de wersterse wereld met manipulaties, vergiftigingen, moorden, spionage enz. Make Russia Great Again. Goed gespeelt van Putin.