Democraten eisen documenten van Energieminister VS voor afzettingsonderzoek Trump

De Amerikaanse minister van Energie Rick Perry.
AFP De Amerikaanse minister van Energie Rick Perry.
In de Verenigde Staten hebben de Democraten nu ook van de Amerikaanse minister van Energie Rick Perry documenten geëist in het kader van het onderzoek naar een mogelijke afzettingsprocedure tegen president Donald Trump. De voorzitters van de drie commissies van het Huis van Afgevaardigden hebben Perry gedagvaard en willen dat hij hen de documenten uiterlijk tegen 18 oktober bezorgt.

"Indien u zich hiernaar weigert te schikken, zelfs indien u dat doet op verzoek van de president of het Witte Huis, zal dit worden gezien als een belemmering van de werkzaamheden van het Congres en zal dit tegen u en de president kunnen worden gebruikt", schrijven Adam Schiff, Elijah Cummings en Eliot Engel in hun mededeling.

"Recente artikels hebben vragen doen rijzen over de rol die u mogelijk hebt gespeeld, door de boodschap van de president aan zijn Oekraïense ambtgenoot zonder nuances over te brengen", vervolgen ze, daarmee verwijzend naar het controversiële telefoontje tussen Trump en de Oekraïense president Zelenski.

Onderzoek naar Biden

Tijdens dat gesprek vroeg de Amerikaanse president aan Zelenski om een onderzoek te voeren naar Joe Biden, die het mogelijk bij de presidentsverkiezingen in 2020 tegen Trump zal opnemen, en naar de zakelijke activiteiten van diens zoon Hunter in Oekraïne. De president raadde zijn Oekraïense collega aan om hierover contact op te nemen met zijn persoonlijke advocaat Rudy Giuliani. 

In hun mededeling refereren de Democraten voorts aan het feit dat Perry ervan verdacht wordt druk te hebben uitgeoefend om bepaalde personen in de directiestructuur van het Oekraïense energiebedrijf op te nemen.

Alle vragen over de afzettingsprocedure tegen Trump: hoe werkt het, wat zijn de beschuldigingen en hoe groot is de kans dat hij echt moet vertrekken?




6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Diane Bernaerts

  En hop: amper een week later en Perry is inderdaad al voor de leeuwen gegooid!

 • Diane Bernaerts

  Het was inderdaad Trump zélf die probeerde Perry de "schuld" te geven voor dat telefoontje, door te beweren dat Perry hem gezegd had dat hij dat telefoontje moest plegen. Hopelijk heeft Perry inmiddels door dat Trump er absoluut geen probleem mee zou hebben om hém voor de leeuwen te gooien als Trump zelf er zo onderuit kan komen.

 • guido Bervoets

  Men zou bijna gaan denken dat er hier in België mensen rondlopen die de Amerikaanse wetgeving en de grondwet vanbuiten kennen, in rechtstreekse verbinding staan met de Amerikaanse regering en het Witte Huis en op de hoogte worden gebracht van zelfs de diepste zielenroerselen van de president en wat hij zoal telefonisch bespreekt met buitenlandse leiders. Zij weten zelfs meer dan de CIA, de FBI, het Huis van Afgevaardigden en het Pentagon samen.Straffe toebak.

 • Fons Casteels

  Hallucinant. De Democrats eisen bewijzen voor iets dat NIET illegaal is, nl. het vriendelijk verzoek van Trump aan de president van Oekraïne om het fraude-onderzoek naar Joe en Hunter Biden te heropenen. Wat de Democrats Perry nu verwijten, is te gek voor woorden: "...de rol die u mogelijk hebt gespeeld door de boodschap van de president aan zijn Oekraïense ambtgenoot zonder nuances over te brengen...". Publiceer dit op 1 april, en iedereen zegt "goed gevonden!".

 • lodewijk maesen

  haha blijven proberen maar trump wint in 2020 opnieuw :)