Democraten eisen belangrijke overwinning op in Republikeins bolwerk Pennsylvania

Conor Lamb eiste vannacht de overwinning op.
AFP Conor Lamb eiste vannacht de overwinning op.
De Democraat Conor Lamb heeft bij tussentijdse verkiezingen in de staat Pennsylvania voor een zetel in het Huis van Afgevaardigden de overwinning opgeëist, maar helemaal zeker is die triomf niet. Er moeten nog 1.400 stemmen worden geteld die per brief zijn uitgebracht. Toch is de nipte uitslag opmerkelijk: Donald Trump won hier in 2016 nog met 20 procentpunt verschil. De verkiezing wordt gezien als een belangrijke graadmeter voor de parlementsverkiezingen van november.

Na het tellen van 100 procent van de direct uitgebracht stemmen had Lamb, een 33-jarige oud-marinier, een voorsprong van amper 579 stemmen op zijn rivaal Rick Saccone. Lamb kreeg 113.111 stemmen in het 18de district van Pennsylvania,  Saccone 112.532. 

Lamb eiste de overwinning dan ook op. Maar Saccone legde zich nog niet neer bij een eventuele nederlaag, aangezien de stemmen per brief nog geteld moeten worden.

Het district, van de buitenwijken van Pittsburgh tot aan de kolenvelden aan de grens met West Virginia, was normaal een prooi voor de Republikeinen. Trump won hier in 2016 58 procent van de stemmen tegenover 39 procent voor zijn rivale Hillary Clinton. Toch zetten de Republikeinen alles op alles om een nederlaag voor Saccone te vermijden. Trump kwam twee keer langs in het district om campagne voor de Republikein te voeren en steunde hem ook op Twitter. Ook Ivanka Trump en Kellyanne Conway brachten een bezoek aan het voornamelijk blanke district.

Opsteker

Als de Democraten inderdaad winnen, zou dat dan ook een belangrijke opsteker zijn in de aanloop naar de Congresverkiezingen later dit jaar. De Democraten hopen dan de controle over het Huis en de Senaat opnieuw te verwerven. 

"Deze uitslag bevestigt dat er een pro-Demcratische wind door Amerika waait. In ieder geval pro-Democratisch genoeg dat er een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden mogelijk moet zijn", aldus Kyle Kondik, een politiek-analist van de Universiteit van Virignia, tegen persbureau Reuters. Democraten zien in de uitslag vooral een afstraffing van Trumps politieke beleid. "In dit Trump-district hebben de Republikeinen al hun eieren in het mandje van Trumps belastinghervorming gelegd", aldus Jesse Ferguson, voormalig woordvoerder van Hillary Clinton. "Maar dat mandje is gebroken. Als je zo'n Republikeins district niet kan binnenhalen nadat je er tien miljoen dollar hebt gespendeerd..."

Aan Business Insider vertelde een Republikeinse strateeg dat de uitslag een wake-upcall moet zijn voor zijn partijgenoten. "Geen enkel district in de stedelijke buitenwijken is veilig, iedereen maakt zich maar beter op voor de moeilijkste campagne in zijn of haar politieke carrière."

De tussentijdse verkiezingen waren nodig nadat de Republikein Tim Murphy vorig jaar aftrad wegens een seksaffaire. De winnaar zal in elk geval al snel opnieuw op campagne moeten, aangezien hij enkel tot aan de verkiezingen van november zal aanblijven.

De score ging de hele nacht gelijk op.
Getty Images De score ging de hele nacht gelijk op.
AFP