Democraten dienen resolutie in tegen uitroepen noodtoestand

Democratisch Congreslid Joaquin Castro werkte de resolutie uit.
AP Democratisch Congreslid Joaquin Castro werkte de resolutie uit.
De Democratische Partij heeft haar plannen doorgezet om de nationale noodtoestand, die door president Donald Trump werd uitgeroepen om een muur langs de grens met Mexico te bouwen, in het Congres aan te vechten. Vandaag is daartoe een resolutie in het Huis van Afgevaardigden ingediend, zo hebben meerdere Amerikaanse media gemeld.

De resolutie is uitgewerkt door het Democratische Congreslid Joaquin Castro uit Texas wiens familie Mexicaanse wortels heeft. Hij zegt dat er minstens 226 afgevaardigden achter de tekst staan.

De Democratische voorzitster van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, had woensdag al de verkozenen van beide partijen opgeroepen de resolutie te steunen. Volgens haar ondergraaft de beslissing van Trump de scheiding der machten.

Door de nationale noodtoestand uit te roepen, kan de president buiten het Congres om middelen vrijmaken om de door hem zo gewilde muur te bouwen.

Voorzitster van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, heeft de verkozenen van beide partijen opgeroepen de resolutie te steunen.
EPA Voorzitster van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, heeft de verkozenen van beide partijen opgeroepen de resolutie te steunen.

Meerderheid in Huis

In het Huis van Afgevaardigden hebben de Democraten de controle. Volgens verscheidene media zal de resolutie het daar dinsdag (lokale tijd) zonder al te veel moeite halen. In de Senaat beschikken de Republikeinen over de meerderheid. Hun leiders zullen er wellicht niet in slagen een stemming te verhinderen, meldt NBC. Mogelijk haalt de tekst het daar ook, omdat niet weinig van hen ook al hun bezorgdheid hebben geuit, onder wie zelfs fractieleider Mitch McConnell, aldus nieuwszender CNN.

Maar dan kan Trump zijn presidentieel veto stellen, zijn eerste. Om dit ongedaan te maken, is in beide kamers van het Congres een tweederdemeerderheid vereist, maar dat lijkt een weinig realistisch scenario.

Bekijk ook:
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Gilles Standaert

    Toen B. Clinton op tv sprak over de bouw van een muur, was er geen probleem. Toen Obama op tv sprak over de bouw van een muur, was er geen probleem. Toen H. Clinton sprak over de bouw van een muur, was er geen probleem. Veel politici die in ommuurde wijken wonen, is geen probleem. Trump wil effectief een muur bouwen, Oh neen wat een schande! Rare jongens die Amerikanen.