Democraten dienen in Senaat wet in om aanvalswapens te verbieden

Een wapenwinkel in Utah (Archiefbeeld).
Reuters Een wapenwinkel in Utah (Archiefbeeld).
Een groep Democratische Senatoren heeft in de nasleep van de bloedige schietpartij in een kerk in Texas een wetsvoorstel ingediend om aanvalswapens van het militaire type te verbieden.

Het initiatief kwam van de vooraanstaande Senator Dianne Feinstein uit Californië. Zij kreeg steun van 22 partijgenoten, maar van geen enkele Republikein.

Gelijkaardige wetsvoorstellen, ingediend na vorige grootschalige schietpartijen, haalden het nooit in de door de Republikeinen gedomineerde kamer van het Amerikaanse parlement.

"Deze wet zal niet iedere massa-schietpartij stoppen, maar zal beginnen deze oorlogswapens van onze straten te halen", zei Feinstein op Facebook. De Democrate zat ook achter het originele verbod op semi-automatische vuurwapens dat in 1994 werd ingevoerd. Dat verbod liep ten einde in 2004, het werd door verschillende rechtsprocedures nooit verlengd.

AFP11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Diane Bernaerts

  "het aantal slachtoffers in Texas beperkt"??? 26 doden, serieus? Had hij niet de beschikking gehad over vuurwapens, maar enkel een mes, zou er misschien hoogstens één dode gevallen zijn! Idem voor de nog ergere slachting in Las Vegas.

 • Ben Geudens

  Schandalig. De enige reden waarom het aantal slachtoffers in Texas beperkt bleef was omdat iemand de schutter met een AR-15 neerschoot. Overigens zijn overheden historisch en statistisch gezien de grootste massamoordenaars. Die geef je toch geen monopolie op vuurwapens?

 • Pete Schoonhuys

  Wapens zijn wel degelijk het probleem. Een vuurwapen, en zeker dit soort (semi-)automatische wapens, maakt veel makkelijker dodelijke slachtoffers dan eender wel ander wapen. Het is dan ook niet vreemd dat een land met een lakse wapenwet de statistieken aanvoert qua doden door vuurwapens. Feit!

 • Robert Struyven

  Honger is een oorlogswapen dat al millennia lang gebruikt wordt. Ondanks internationale verontwaardiging, talloze loze beloften en lege organisaties is dit wapen nog steeds de nr. 1 oorzaak van gewapende conficten.

 • Phil De Vleeschouwer

  Er gaat helemaal niets veranderen. Dit is enkel voor de show. Tijdens de eerste termijn van Obama hadden de democraten de meerderheid in het huis van afgevaardigden en de senaat. Toen is er ook niets gebeurd.