Democraten brengen Republikeinen zware klap toe in Virginia en Kentucky

Democraat Andy Beshear versloeg de zittende Republikeinse gouverneur in Kentucky.
AFP Democraat Andy Beshear versloeg de zittende Republikeinse gouverneur in Kentucky.
Onrust bij de Republikeinse partij: in de Amerikaanse staat Virginia zijn ze bij de tussentijdse verkiezingen hun meerderheid verloren in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. De gouverneur in de staat is al Democratisch, wat betekent dat de partij voor het eerst in dertig jaar alle touwtjes in handen heeft in de traditioneel Republikeinse staat. Ook heeft de Democratische uitdager de Amerikaanse Kentucky de zittende Republikeinse gouverneur verslagen.

Hoewel Kentucky een sterke Republikeinse basis heeft, kreeg Democraat Andy Beshear met 49,2 procent iets meer stemmen dan Matt Bevin die bleef steken op 48,8 procent. Die geeft zijn nederlaag wel nog niet toe, en spreekt zelfs van onregelmatigheden. Bevin had steun gekregen van president Donald Trump, die de staat maandagavond nog bezocht voor een bijeenkomst. Trump won tijdens de presidentsverkiezingen in 2016 met 30 procentpunten voorsprong in Kentucky.

Bevin, die na strijd met vakbonden en leraren een van de minst populaire gouverneurs van het land was, wil de nederlaag nog niet erkennen. Beshear, de procureur-generaal in Kentucky en zoon van voormalig gouverneur Steve Beshear, heeft de overwinning inmiddels opgeëist.

Matt Bevin met zijn vrouw Glenna.
AP Matt Bevin met zijn vrouw Glenna.

‘Trifecta’ in Virginia

Bij tussentijdse verkiezingen in Virginia hebben de Democraten dan weer de meerderheid overgenomen in zowel het lokale Huis als de Senaat. 

In Virginia waren verkiezingen voor alle 40 zetels in de Senaat en 100 zetels in het Huis. De Republikeinen hadden in beide kamers een nipte meerderheid, maar verloren die dus. In de Senaat hebben de Democraten in ieder geval 21 zetels en in het Huis, met nog niet alle districten geteld, al zeker 52 zetels. Het is voor het eerst sinds 1994 dat de Democraten in beide kamers in de staat een meerderheid hebben. Doordat ook de gouverneur in de staat een Democraat is, wordt Virginia nu opnieuw een Democratische ‘trifecta’, waarbij de drie delen van de wetgevende en uitvoerende macht volledig in handen zijn van één partij.

President Donald Trump had zich niet bemoeid met de verkiezingen in Virginia. Bij de tussentijdse verkiezingen voor het landelijke Huis van Afgevaardigden in 2018 wonnen de Democraten ook al flink in de Virginia. Virginia was bij de presidentsverkiezingen wel nog een swing state.

Andy Beshear, de nieuwe gouverneur van Kentucky.
AFP Andy Beshear, de nieuwe gouverneur van Kentucky.5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Michel Van Limbergen

  Steun van Trump? Dat stelt niets meer voor dan bedrog en leugens. Hopelijk heeft het volk geleerd van de laatste vier jaar en geloven ze niet meer ibn dit catastrofale beleid.

 • annie dupont

  een teken aan de wand voor trump ... hij zal nog meer roepen en tieren ... en wat gaan de republikeinen doen ? uit hun schelp kruipen en tegen trump durven stemmen ? t wordt stilaan tijd dat de chaos verdwijnt en de orde hersteld wordt

 • Dietrich Vandrey

  Als deze trend zich verder zet is de start van de ondergang een feit.

 • Sobek Wessels

  Ik hoop echt dat de Amerikaanse Bevolking hun Ogen eens Open doen en Rondom hun kijken in de wereld en niet met Oogkleppen op zich enkel richten tot het Amerikaanse binnenland ! Van de Twee Politieke fractie's in de VS zijn de Democraten het minst slechte de Republikeinen deugen voor niks en zijn de veroorzakers van vele problemen in de VS zoals de vele doden door vuurwapens !

 • Marcel Vandamme

  Prijzen zijn pas aan de meet.