Democraten bouwen meerderheid in Senaat verder uit

UNKNOWN

De Democratische partij heeft in de gedeeltelijke verkiezingen voor de Amerikaanse Senaat vier zetels op de Republikeinen veroverd en is goed op weg om haar meerderheid nog te verstevigen. Dat blijkt uit de prognoses van Amerikaanse omroepen.

Mevrouw Dole legt de duimen
De Democraten grabbelden de twee "lege" zetels mee van vertrekkers van de Grand Ole Party (GOP) in Virginia en New Mexico, terwijl de Republikeinen werden verjaagd van zetels in New Hampshire en North Carolina. In die laatste staat moest Elisabeth Dole, vrouw van de Republikeinse ex-presidentskandidaat Bob Dole, de duimen leggen.

McConnell zou aanblijven
De Democraten hopen ook de Republikeinse fractieleider Micth McConnell te wippen, wat een slag in het gezicht van de partij van president George W. Bush zou zijn. Volgens CNN zou McConnell evenwel zijn zetel behouden.

Biden en Kerry houden zetel
In Delaware behield de Democratische vicepresident Joe Biden wellicht zijn zetel, net als ex-presidentskandidaat John Kerry zijn zetel voor Massachusetts.

Volgens prognoses van CNN zouden de Democraten uitkomen op 52 tot 54 zetels in de Senaat waar er 35 zitjes te begeven waren.
Na de verkiezingen van 2006 hadden de Democraten een meerderheid van 51 tegen 49 zetels voor de Republikeinen. Zij hoopten 60 zetels te behalen, waarmee zij een presidentieel veto kunnen breken.