Democraten akkoord, 'shutdown' VS voorbij

Chuck Schumer, leider van de Democraten, vertrekt na een vergadering over de "shutdown" in de VS.
EPA Chuck Schumer, leider van de Democraten, vertrekt na een vergadering over de "shutdown" in de VS.
Met de handtekening van president Trump is na drie dagen een einde gekomen aan de sluiting van Amerikaanse overheidsinstanties. De Amerikaanse Senaat stemde gisteren met 81 tegen 18 stemmen voor de wettelijke maatregel die tot 8 februari de financiering van de overheidsinstanties garandeert. Het Huis van Afgevaardigden gaf ook snel zijn goedkeuring met 266 stemmen voor en 150 tegen.

De goedgekeurde maatregel bevat naast de begrotingssteun gedurende de overgangsperiode ook een op meerdere jaren gestoelde voortzetting van een programma over kindergezondheid, dat CHIP wordt genoemd. De leider van de Republikeinse meerderheid, Mitch McConnell, stelde de Democraten ook een wet in het vooruitzicht die de honderdduizenden immigranten, die op jonge leeftijd naar de VS waren gekomen, moet beschermen.

Trumps woordvoerster Sarah Sanders ziet vooralsnog weinig lichtpunten voor de Democraten inzake de immigratiewetgeving. Ze liet maandag weten dat Trump op dat punt alleen bereid is tot een akkoord voor de lange termijn als dat in het belang is van het land. Sanders vertelde tevens dat Trumps voorgenomen trip naar Davos voor het World Economic Forum doorgaat. Hij vliegt woensdag naar Zwitserland en zal vrijdag de deelnemers aan de economische top toespreken. Ook staat een onderhoud met de Britse premier Theresa May gepland.

Oneens over migratie

Aanleiding voor de 'government shutdown' was een gebrek aan financiële middelen, omdat het schuldenplafond werd bereikt en de Senaat het nog niet eens was geraakt over een begrotingssteun voor een overgangsperiode. Vrijdag geraakte een wetsontwerp hierover niet door de Senaat. Niet enkel de Democratische senatoren stemden tegen maar ook een deel van de Republikeinse meerderheidsfractie. Sindsdien geven beide kampen elkaar wederzijds de schuld over de totstandkoming van de shutdown. De Democraten argumenteren dat Trumps voortdurende wisselende vorderingen inzake zijn migratiebeleid onder andere de reden vormen voor het niet gehaalde akkoord.

Politiek strijdpunt was vooral de migratiepolitiek. De Democraten wilden een verlenging van het zogeheten DACA-programma bereiken, dat illegale immigranten, die als kinderen door hun ouders naar de VS waren gebracht, beschermen tegen uitwijzing. Trump had in de herfst al een eind gemaakt aan het programma en het Congres opgedragen een nieuwe regeling uit te werken. De termijn daarvoor loopt op 5 maart af. Tegen dan moet een oplossing gevonden worden, anders dreigen honderdduizenden immigranten het land uitgezet te worden.

"Schuld van democraten"

Trump gaf de Democraten de schuld voor de shutdown. "De Democraten leggen de dienstverlening plat en brengen de veiligheid van onze burgers in het gedrang om de dienstverlening en de veiligheid van niet-burgers te garanderen", schreef Trump maandag op Twitter. "De oppositiepartij heeft de shutdown uitgelokt om hun linkse electorale basis tevreden te stellen."

Gisteren werden de eerste gevolgen van de shutdown merkbaar, die het langst 16 dagen werd volgehouden in 2013. In het weekeinde was de shutdown met uitzondering van gesloten toeristische attracties nauwelijks merkbaar. Tienduizenden ambtenaren werden wel gedwongen vakantie te nemen.

Wall Street springt naar records

De beurs van New York, opgelucht over het compromis dat een punt zet achter de gedeeltelijke sluiting van de federale overheid in de VS, heeft gisteren nieuwe recordniveaus bereikt. Volgens de definitieve cijfers klom de Dow Jones Industrial Average 0,55 procent tot 26.214,60 punten. De door technologie-aandelen beheerste Nasdaq-index steeg 0,98 procent tot 7.408,03 punten, en de bredere S&P 500 0,81 procent tot 2.832,97 punten. Het is al de achtste keer dat de drie grote indexen van Wall Street samen een nieuw record boeken.
21 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Pete Schoonhuys

  Ook heel lastig als je 5 tegenstemmen en 1 onthouding hebt van de Republikeinse senatoren. Hoe dan ook, nog een week of drie en dan is het geld weer op en zal onze Grote Dealmaker, die niet eens mee aan tafel zat, weer in de problemen zitten.

 • Pete Schoonhuys

  Oeps, blijkbaar hebben ze in Klassieke Wiskunde niet geleerd dat de verantwoordelijkheid van de Democraten (31%) kleiner is dan die van de Republikeinen (26%) en die van Trump (21%). 31 tegen 47 dus. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat de feiten verdraaid worden.

 • willy cornille

  Trump vind 2 zaken belangrijk, 1- alle maatregelen genomen door de democraat Obama ongedaan maken en 2- kijken hoe zijn privé bedrijven er aan kunnen verdienen na zijn presidentschap.

 • Fons Casteels

  Voor het budget moeten 60 senatoren akkoord gaan, en de Republicans hebben er maar 51. Er moeten dus minstens 9 Democrats het budget steunen, en uiteraard kunnen die dan eisen stellen. Maar uit alle polls is gebleken dat de Amerikanen de Democrats verantwoordelijk stellen voor de shutdown. En dat is ook logisch: de Amerikanen snappen niet dat de Democrats illegalen belangrijker vinden dan de Amerikanen.

 • Pete Schoonhuys

  De Democraten hebben de verdeeldheid bij de Republikeinen aangetoond. Dat alleen is op zich al een overwinning. Uit alle polls is trouwens gebleken dat de mensen de Republikeinen/Trump meer verantwoordelijk stelden voor de shutdown dan de Democraten.