Demente kinderverkrachter ontloopt allicht straf want man is 'procesonbekwaam'

Een rechter met wetboek in de rechtzaal
ANP XTRA Een rechter met wetboek in de rechtzaal
Een Nederlandse islamitische schriftgeleerde ontloopt hoogstwaarschijnlijk zijn straf. Experts menen dat de man te dement is om te worden vervolgd voor de herhaaldelijke verkrachting van een van zijn stiefkinderen, een meisje van 10. Dat de zaak mogelijk geschorst wordt, is een direct gevolg van het recht op een eerlijk proces.

Volgens deskundigen begrijpt de man uit het Nederlandse Oudenbosch in het geheel niet waar de strafzaak, die tegen hem loopt, over gaat. Op basis van de wet moet de vervolging van dergelijke verdachte dan geschorst worden. Hij of zij heeft namelijk altijd recht op een eerlijk proces.

Hoewel de rechtszaak tegen de man nog niet volledig van de baan is - voorlopig wordt het proces uitgesteld om te kijken of zijn geestelijke situatie verbetering toelaat - is de kans erg groot dat het Openbaar Ministerie de verdachte moet laten lopen. Volgens de deskundigen is de ziekte van de schriftgeleerde onomkeerbaar en zal zijn dementie ook steeds erger worden. 

Procesonbekwaam

De rechtszaak, die in Breda gevoerd wordt, is een voorbeeld van het recht op een eerlijk proces. Een verdachte die 'procesonbekwaam' is, begrijpt simpelweg niet waarom hij of zij moet verschijnen en kan daarom in de ogen van de wetgever ook niet op eerlijke manier worden berecht. Een verdachte heeft volgens het Europese Hof het recht bij zijn eigen proces aanwezig te zijn, het proces te kunnen volgen en daarin 'actief te participeren'. Dat is niet mogelijk als de verdachte niet in staat is om daar zelf over na te kunnen denken.

Verdachten met een psychische stoornis, zoals bijvoorbeeld autisme, worden wel in staat geacht zich op een redelijke manier te kunnen verdedigen. Zij kunnen immers, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een demente, heel goed begrijpen wat ze hebben misdaan.

Opname

Het schorsen van de vervolging wil niet zeggen dat een verdachte helemaal van de vrijuit gaat. Een rechtbank kan in dergelijk geval bijvoorbeeld wel een zogenaamde rechterlijke machtiging geven. Als een verdachte een gevaar vormt voor anderen of zichzelf kan hij ook zonder schuldigverklaring gedwongen worden om zich te laten behandelen in een beveiligde kliniek. Officieel gaat het dan niet om een straf, wel om een maatregel.

De kans is groot dat de demente schriftgeleerde inderdaad in aanmerking zal komen voor de maatregel. Omdat de kans op herhaling hoog tot zeer hoog is, wil de Nederlandse officier van justitie de man alsnog verplicht laten opnemen in een inrichting. Tot zolang blijft hij in voorarrest.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Marc Wajer

    Logische beslissing. Uiteindelijk is het resultaat dat de maatschappij tegen hem wordt beschermd (voor wie tot het einde van het artikel leest en niet enkel de titel).

  • Michael Dimers

    Een echte schande !