Delen van Berlijn zitten zonder stroom na black-out

Ook een ziekenhuis ligt in het getroffen district. Patiënten die extra zorgen nodig hebben, zijn naar andere instellingen overgebracht.
Julian Stähle/dpa-Zentralbild/d Ook een ziekenhuis ligt in het getroffen district. Patiënten die extra zorgen nodig hebben, zijn naar andere instellingen overgebracht.
Tienduizenden inwoners van Berlijn zitten sinds gisteren zonder stroom na een fout op een bouwwerf. Volgens de stad verbrak een arbeider bij de renovatie van een brug een cruciale stroomverbinding, waardoor het licht uitging in het district Köpenick. Het kan nog uren duren voor dat duizenden gezinnen opnieuw stroom hebben.

Meer dan 30.000 huishoudens en 2.000 bedrijven worden getroffen. Scholen en kinderdagverblijven blijven vandaag gesloten, terwijl er in alle haast aan een oplossing wordt gewerkt.

"Het is een veeleisende job, die simpelweg wat tijd zal vragen. Daarom duurt deze black-out opvallend langer dan andere stroomonderbrekingen", zei een vertegenwoordiger van het bedrijf Vattenfall. Ondertussen duurt de black-out al meer dan 24 uur.

De kabels die zijn gebroken tijdens werken aan een brug moeten volledig vervangen worden, klinkt het. Daardoor zal het zeker tot 21.30 uur duren voor het licht weer aan gaat in het district. De woordvoerder van Vattenfall laat wel weten dat er een kans is dat de helft van het gebied tegen 18.30 uur opnieuw stroom kan hebben.

Meerdere gebouwen hebben elektriciteit nodig voor verwarming, waardoor vele bewoners een koude nacht hebben beleefd, hoewel het relatief zacht is voor de tijd van het jaar.  Ook een ziekenhuis ligt in het getroffen district. Er is een extra elektriciteitsbron opgesteld om het ziekenhuis te kunnen laten draaien. Patiënten die extra zorgen nodig hebben, zijn naar andere instellingen overgebracht.

Er zijn extra politieagenten ingezet om de rust te verzekeren. Meerdere verkeerslichten werken niet en trams kunnen niet rijden. Ook telefoonlijnen en smartphonenetwerken werken niet in de regio.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Roeland Gorris

    Geen gas, geen houtkachel enz alles op elektriciteit en bij het minste probleem alles plat en in de kou zitten.