Deense uitvinder beschrijft hoe hij journaliste Kim Wall in stukken sneed: "Het was verschrikkelijk"

EPA/AP
Vandaag vindt in Zweden de tweede dag van het proces rond Peter Madsen plaats. De uitvinder wordt beschuldigd van de moord op journaliste Kim Wall op 10 augustus vorig jaar, toen ze voor een interview een bezoek bracht aan zijn duikboot. In de rechtszaal vertelde hij zopas hoe hij haar lichaam aan stukken sneed en in zee dumpte.

De Zweedse journaliste Kim Wall verdween op 10 augustus van de radar. Ze was met uitvinder Peter Madsen een tochtje gaan maken met zijn duikboot 'Nautilus' in het kader van een interview. Toen ze niet terug naar huis kwam, trok haar vriend aan de alarmbel.  Niet veel later werd de uitvinder teruggevonden in zijn onderzeeër. Madsen beweerde dat hij haar netjes had afgezet aan de kade, maar gaf niet veel later toe dat er een ongeluk gebeurd was aan boord. Het luik van de duikboot was op haar hoofd terechtgekomen en dat had ze niet overleefd, beweerde Madsen. Hij verklaarde dat hij haar in paniek een zeemansgraf had bezorgd.

Toen 11 dagen later verschillende lichaamsdelen begonnen aan te spoelen, bleek ook dat verhaal niet te kloppen. De man bekende uiteindelijk dat hij het lichaam van de vrouw in stukken had gezaagd, maar hield stellig vol dat haar dood een ongeluk was. Hoe ze dan precies om het leven kwam, daar is hij niet duidelijk over. Gisteren verklaarde hij dat ze stierf door een toxisch gas terwijl hij buiten stond, maar dat is intussen al de derde verklaring die de man geeft.

"Verschrikkelijk"

De man staat nu terecht voor moord met voorbedachte rade. Hij wordt er ook van beschuldigd dat hij de vrouw meermaals met een wapen stak voor ze stierf en dat hij nog seksuele handelingen uitvoerde toen ze al overleden was. Volgens de autopsie liep de vrouw meerdere verwondingen op aan haar geslachtsdelen. Madsen ontkent dat er een erotisch of pervers motief was. Hij stelde dat de vrouw in stukken snijden de enige manier was om haar uit de duikboot te krijgen. Waarom hij ook haar hoofd afhakte, kon hij niet verklaren.

Daarnet ging de man in de rechtszaal dieper in op wat hij met het lijk van Kim Wall deed. Hij ontkende opnieuw dat hij haar om het leven bracht, maar gaf wel toe dat hij 'alles wat hij op de boot kon vinden' gebruikt heeft om haar lichaam in stukken te snijden. Daarbij werd onder meer een enorme schroevendraaier van een halve meter groot getoond aan de aanwezigen.

"Het was een krankzinnige situatie en ik heb gebruikt wat er voor handen was", verklaarde Madsen. Hij deed dat op de grond van de badkamer van de duikboot. De man weigerde evenwel in detail te gaan. "Het is zo vreselijk dat ik niet veel wil vertellen. Ik wil enkel kwijt dat het verschrikkelijk was." Madsen verzwaarde de lichaamsdelen daarna door ze met trekbandjes aan metalen buizen te binden. Die waren volgens de man al aanwezig op de duikboot. Hij had de vrouw na haar overlijden vooral gestoken om te vermijden dat haar lichaamsdelen zouden komen bovendrijven door gassen die zich in het ontbindende lichaam zouden vormen. 

De Nautilus
AFP De Nautilus

Haar geknipt

Tijdens het proces bleek ook dat Madsen de kleren van Kim Wall gedumpt heeft. "Ik wilde er zeker van zijn dat er op de Nautilus geen sporen achterbleven, ik wilde dat het ongeluk gewoon verdween." Hij stak ze daarna in een zak en dumpte ze in zee. Hij zou echter wel haar ondergoed bijgehouden hebben, maar toen hem gevraagd werd of hij dat als trofee wilde houden, viel de man boos uit. Er werden ook plukken haar teruggevonden op de duikboot. Het is dus waarschijnlijk dat Madsen het haar van Wall heeft afgeknipt. De openbare aanklager vermoedt dat hij die plukken elders wilde dumpen om het onderzoek van hem weg te leiden.

AFP

Gruwelijke filmpjes

In de rechtszaal werd ook een animatievideo getoond die Madsen op zijn harde schijf had staan. Daarin is een vrouw te zien die haar kleren uittrekt, waarna ze naakt op een stoel gaat zitten. Vervolgens wordt haar keel overgesneden door een man, die haar uiteindelijk onthoofdt. Op de vraag waarom hij naar die video had gekeken, antwoordde Madsen erg bits. "Waarom hebt u naar 'Se7en' (een crimithriller, nvdr.) gekeken?", pareerde hij. Madsen ontkende dat hij zich had laten inspireren door de video. 

Daarna werd nog een tweede video afgespeeld, waarin 54 seconden lang te zien is hoe de keel van een vrouw wordt overgesneden. Madsen zou naar die bewuste beelden gekeken hebben voor hij Kim Wall ontmoette. Volgens journalisten in de zaal is de video 'angstaanjagend'. "En dat is een understatement", aldus een iemand. 

In het derde filmpje dat getoond werd, eveneens een animatievideo, wordt een vrouw door twee mannen opgetild en op een staak gespietst. Ook in deze beelden wordt haar hoofd afgehakt. 

Een rechtbankschets van Madsen (links).
AFP Een rechtbankschets van Madsen (links).10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rebecca Gios

  Het proces gaat door in Kopenhagen. De hoofdstad van Denemarken nota bene... Dat is niet Zweden hé. Hij had haar 26 x gestoken in haar geslachtsdelen, 19 uren voor hun vertrek opgezocht hoe je een lichaam moet versnijden en had nog bloed aan zijn neus hangen toen ze hem uit het water hebben gered. Een getuige heeft hem vlak voor vertrek aan boord zien stappen met een oranje zaag. De zaag die hij gebruikte om het lichaam in stukken te zagen. Als dat geen voorbedachte rade is....

 • Ingrid Charlier

  Hoeveel verschillende versies heeft die nu al gegeven. Als je onschuldig bent moet je niet liegen.

 • Jim Fonteyne

  Niet normaal.

 • Pieter Gettemans

  Ik veronderstel dat hier geen tekeningetje moet bijgemaakt worden , er zijn meer dan genoeg bewijzen van schuld .

 • Febe Chapin

  In de vergeetput steken. Geen medelijden met sadistische moordenaars.