Deense stormvogels slachtoffer van plastic afval in zee

De noordse stormvogel komt ook aan onze kust voor.
thinkstock De noordse stormvogel komt ook aan onze kust voor.
Liefst 95 procent van de stormvogels die dood worden aangetroffen op de stranden in Denemarken heeft plastic in hun maag. Dat blijkt uit een rapport van Deense milieuorganisaties.

Stormvogels zoeken hun voedsel doorgaans aan de oppervlakte van de zee of oceaan. Daar drijft tegenwoordig ontzettend veel plastic of resten van plastic verpakking.

“Zowat 95 procent van de kadavers van de stormvogels die we op onze kusten aantreffen, heeft plastic in de maag”, zegt onderzoeker John Pedersen. “Ze vissen hun voedsel uit het water maar krijgen vooral plastic binnen. Dat bevat geen voedingswaarde, maar het geeft hen wel een gevoel van verzadiging, waardoor ze sterven van de honger.”

De Europese Unie treedt al langer op tegen plastic, dat 70 procent uitmaakt van het afval dat in de oceanen terechtkomt. Eind vorig jaar bereikten de lidstaten en het Europees parlement een akkoord om plastic voor eenmalig gebruik te verbieden in 2021.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.