Deense politie beboet Turkse toeriste voor dragen van sluier

Het dragen van een boerka is in Denemarken sinds deze maand verboden.
ANP Het dragen van een boerka is in Denemarken sinds deze maand verboden.
Een Turkse toeriste in Denemarken is wegens het dragen van gezichtsbedekkende kleding op de bon geslingerd. De vrouw wilde haar visum verlengen en stapte, zich niet bewust van het sinds deze maand geldende boerkaverbod, gesluierd een politiebureau binnen. 

De Deense politie gaf de Turkse meteen een boete van 1.000 kronen, zo'n 135 euro. "De 48-jarige toeriste was niet op de hoogte van het nieuwe verbod op het dragen van dergelijke kleding in het openbaar'', zegt de politie in Aarhus. De politie zegt dat de vrouw de boete betaalde, het betreffende kledingstuk afdeed en vertrok.

Het zogenoemde boerkaverbod verbiedt mensen gezichtsbedekkende kleding te dragen, waaronder de boerka en de nikab. Die kledingstukken worden in Denemarken nauwelijks gedragen. Wie op straat wel gezien wordt met een bedekt gezicht krijgt daarvoor een eerste boete van 135 euro. Na betaling van de boete, mag de overtreder naar huis. De bedekking hoeft niet ter plaatse te worden verwijderd zoals de vrouw in kwestie wel deed. Voor wie de gezichtsbedekking achteraf blijft dragen, loopt de boete op tot een maximum van 1.350 euro bij de vierde overtreding. 

Verzet

Toen de wet dit jaar werd aangenomen in Denemarken was er veel verzet. Human Rights Watch bestempelde de maatregel als 'discriminerend' voor moslims en stelde dat het 'de volgende stap in een schadelijke trend' was. Overigens gaat de wet ook op voor het dragen van sjaals, helmen en maskers, met uitzondering tijdens carnaval. 

Boerkaverbod in Europa

Andere landen binnen Europa gingen de Denen al voor. Frankrijk was in 2011 het eerste land, gevolgd door België en Oostenrijk, dat een algeheel verbod afkondigde.

In andere Europese landen, zoals Duitsland en Spanje, geldt een gedeeltelijk verbod, waarbij regio, locatie en omstandigheden bepalend zijn. In Nederland ging de Eerste Kamer dit jaar akkoord met een beperkt verbod op het dragen van gezichtsbedekkende kledij. Het verbod gaat gelden voor sommige openbare plekken, maar niet op straat.
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Harmsen

  Geloof is een hobby en doe je thuis!

 • Marc Van der Vloedt

  Bepaalt onbedekt paternalisme nog steeds zedigheid en ledigheid van een (vrouwelijk) persoon ? Zijn altijd passende schoentjes niet gemakkelijker bij elke aangelegenheid ?!

 • Gerry Cle

  Gezichtsbedekkende kleding is om veiligheidsreden terecht verboden. Ik beklaag de Denen wel die zonder sjaals de winter moeten trotseren en de motorrijders die geen scherm mogen hebben op hun helm.

 • Rudy Van Schelvergem

  Boerka’s horen niet in de westerse wereld.

 • Maria de swert

  In Moslimlanden doe je uw goesting , kan ik niks over zeggen , maar in het westen gelden andere regels dus...…. Ik zou ook eens mijn schoenen moeten aanhouden in een Moskee , want in onze kerken moeten die ook niet uit , ik denk dat ik nogal wat ga meemaken , dus pas U aan , aan de plaats en gewoonten van dat land en het probleem is opgelost , simpel toch en iedereen tevreden !